Update

EU ziet kansen op betere band met Iran

Nieuwe machthebbers van Iran. Van links af: Ali Akbar Salehi, het net aangestelde hoofd van het kernernegieprogramma, president Hassan Rouhani, en Mohamed Javad Zarif , de zaterdag benoemde minister van Buitenlandse Zaken. Beeld afp
Nieuwe machthebbers van Iran. Van links af: Ali Akbar Salehi, het net aangestelde hoofd van het kernernegieprogramma, president Hassan Rouhani, en Mohamed Javad Zarif , de zaterdag benoemde minister van Buitenlandse Zaken.Beeld afp

De Europese Unie lijkt toenadering te zoeken met Iran. Catherine Ashton, de buitenlandchef en onderhandelaar als het gaat om het Iraanse nucleaire programma, ziet mogelijkheden nu president Hassan Rouhani heeft aangekondigd te stoppen met de retoriek van zijn voorgangers. Ashton heeft zaterdag gesproken met Mohamed Javad Zarif, die kort daarvoor was geïnaugureerd als minister van Buitenlandse Zaken.

Tijdens de inauguratieceremonie voor Javad Zarif liet president Rouhani zich uit over de buitenlandse politiek van Iran. Hij kondigde een aan een nieuwe stijl te kiezen, 'zonder slogans'. Hij zei dat hij mede de verkiezingen heeft gewonnen omdat hij ervoor kiest de politiek te veranderen.

Rouhani suggereerde een breuk met de aanpak van zijn meer bombastische voorganger Mahmoud Ahmedinejad. 'Buitenlandse politiek voer je niet door het herhalen van slogans', aldus Rouhani. 'Dat betekent niet dat we onze principes overboord gooien, maar wel dat we onze methodes veranderen.'

Ashton heeft de nieuw aangestelde minister gefeliciteerd. Ze heeft direct, aldus haar woordvoerder, benadrukt dat er snel gesprekken moeten komen over het nucleaire programma van Iran. Ze ziet daarvoor nu meer kansen omdat er een frisse wind lijkt te waaien in Teheran.

Verrijking uranium
Ook de zaterdag vertrokken topman van de Iraanse organisatie voor kernenergie, Fereydoun Abbasi-Davani, toonde een opvallende openheid. Hij zei bij zijn vertrek dat Iran de beschikking heeft over 18.000 centrifuges waarmee uranium kan worden verrijkt. Die aantallen liggen veel hoger dan in eerdere bekendmakingen, en stroken meer met de cijfers van het Internationaal Atoomagentschap IAEA. In mei sprak de AEOI (Atomic Energy Organization of Iran) nog over een totaal van 689 centrifuges.

Nog nooit zijn er zulke hoge aantallen genoemd als het ging over de uraniumverrijking in Iran. Volgens Abbasi-Davani heeft het land 17.000 'oudere' centrifuges. Daarvan zouden er 10.000 in werking zijn. Er zijn volgens hem ook 1000 nieuwe, geavanceerde centrifuges in Iran, die op korte termijn in gebruik zouden kunnen worden genomen.

Abbasi-Davani werd zaterdag geciteerd door het Iraanse persbureau ISNA. Hij maakt plaats voor Ali Akbar Salehi, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, die is aangesteld door president Rouhani. De nieuwe topman staat bekend als een pragmatische man. De vertrekkende topman wordt meer gezien als een hardliner.

Vreedzaam
De uraniumverrijking in Iran baart het Westen al jaren grote zorgen. De Verenigde Staten en westerse bondgenoten vrezen dat Iran de uraniumcentrifuges gebruikt om kernwapens te ontwikkelen. Iran heeft altijd gezegd dat het atoomprogramma alleen vreedzame doeleinden dient.

Feryedoun Abbasi-Davani Beeld epa
Feryedoun Abbasi-DavaniBeeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden