EU zet Asma Assad op zwarte lijst

Asma Assad Beeld ap
Asma AssadBeeld ap

Mede op aandringen van Nederland heeft de Europese Unie de vrouw van de Syrische president Bashar al-Assad op een zwarte lijst geplaatst. Echtgenote Asma, die in Groot-Brittannie is geboren, mag niet meer in de EU komen. Ook worden haar tegoeden in Europa bevroren.

Ook de moeder van de president, enkele andere familieleden en ministers worden toegevoegd aan de zwarte lijst, zo besloten de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU vrijdag in Brussel. Het gaat om 12 personen. Ook worden de tegoeden van twee instellingen geblokkeerd. De sancties zijn bedoeld om het regime in Damascus ertoe te bewegen het verzet niet langer bloedig neer te slaan.

Minister Uri Rosenthal pleitte onlangs nog voor een aanscherping van de sancties wegens de gewelddadige onderdrukking van de oppositie. Nederland wil het regime in het hart treffen.

President Assad zelf staat al bijna een jaar op de lijst. Omdat zijn vrouw Asma de Britse nationaliteit heeft, kunnen de Britse autoriteiten haar strikt genomen niet tegenhouden aan de grens. Londen bekijkt de mogelijkheden om daar iets aan te kunnen doen, aldus diplomaten.

Symbolische waarde
'Als het zo is, dan is het zo', reageerde Rosenthal op de mogelijkheid dat Asma toch naar Groot-Brittannië kan reizen. Wellicht heeft de maatregel een symbolische waarde, maar dan wel met de nadruk op waarde, aldus de bewindsman.

Rosenthal benadrukt dat de sancties een heel duidelijk signaal afgeven: 'Het maakt het reis- en trekgedrag van de Assad-clan niet makkelijker.'

Hij hoopt dat andere landen zich bij de strafmaatregelen aansluiten. Volgens de minister 'bijten' de sancties wel degelijk: 'Zeker economisch, en we mogen hopen ook in psychologisch opzicht.'
Inmiddels staan 126 personen en 41 instellingen op de zwarte lijst. De EU kondigde voor de 13e keer sancties af sinds het regime vorig jaar begon de opstand bloedig neer te slaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden