Update

EU wil vrouwenquota voor top bedrijfsleven

null Beeld afp
Beeld afp

De Europese Commissie flirt met de idee van quota om het glazen plafond voor vrouwen in de top van het bedrijfsleven te doorbreken. Met quota verplicht je ondernemingen een bepaald percentage vrouwen in topfuncties te benoemen.

'Ik hou niet van quota's, maar wel van de resultaten die quota's bewerkstelligen', stelde Europees Commissaris Viviane Reding (Grondrechten) vandaag in Brussel. De commissaris had maandagochtend in Duitse media niet uitgesloten dat ze mogelijk deze zomer met het voorstel komt om in de hele Europese Unie quota in te voeren.

'Waar er wettelijke regels zijn, wordt vooruitgang geboekt', stelt Reding. In Frankrijk steeg het aandeel vrouwen in een jaar van 12 naar 22 procent, in Nederland van 15 naar 19 procent.

Openbare raadpleging
De Europese Commissie gaf vandaag het startschot voor een openbare raadpleging. De commissie wil van betrokkenen horen hoe de ongelijke verhouding tussen mannen en vrouwen in de top van bedrijven kan worden recht getrokken.

Een jaar geleden pleitte commissaris Reding nog voor vrijwillige maatregelen door ondernemingen zelf om de situatie aan te pakken. Maar volgens haar is er nauwelijks wat verbeterd. Slecht een op de zeven bestuursleden van Europese topbedrijven is vrouw (13,7 procent), niet meer dan een lichte stijging in vergelijking met 2010 (11,8 procent).

'Maar in dit tempo duurt het nog ruim veertig jaar', stelt Reding. De commissaris wijst op rapporten waaruit blijkt dat een evenwichtige verdeling leidt tot betere bedrijfsresultaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden