EU wil met elektronische vingerafdruk illegalen weren

Met vingerafdrukken hoopt de Europese Commissie het aantal illegalen terug te dringen. Nu is het te makkelijk om in Europa te blijven.

Net als de Verenigde Staten zouden Europese landen elektronische vingerafdrukken moeten maken van mensen die van buiten de Europese Unie komen. De eurocommissaris van justitie, Franco Frattini, wil die afdrukken verzamelen in een Europees systeem dat waarschuwt als iemand langer blijft dan zijn visum toestaat.

Nu is het volstrekt onduidelijk of mensen de EU verlaten hebben. Ieder land heeft zijn eigen manier van registreren (of helemaal geen registratie). Nu een visum voor bijvoorbeeld Nederland ook geldig is in bijna alle andere EU-landen plus Noorwegen en binnenkort ook Zwitserland, vindt Frattini dat de registratie ook Europees moet worden. Jaarlijks worden er ruim elf miljoen Europese visa verstrekt.

„We willen gastvrij zijn voor eerlijke mensen die van buiten Europa komen, maar heel hard tegen maffiagroepen, smokkelaars, misdadigers en terroristen”, zei de Italiaanse eurocommissaris gisteren.

EU-burgers zouden vrijwillig hun vingerafdrukken kunnen geven. Dan zouden ze sneller door grenscontroles kunnen gaan. „Niemand hoeft zijn vingerafdrukken te laten registreren, we willen alleen de mogelijkheid aanbieden”, zei een hoge ambtenaar van de Europese Commissie, Jonathan Faull. „Als je geregeld naar buiten de EU reist, dan is dat makkelijker.”

Volgens Faull is een elektronische verzameling van vingerafdrukken of irisscans hard nodig. „We hebben honderden jaren grenscontroles gehad aan de hand van papier. Dat kan worden vervalst, namen worden verkeerd geschreven of verschillend overgezet in een ander alfabet. Met vingerafdrukken heb je dat niet.”

De Europese Commissie stelt meer maatregelen voor om de buitengrenzen te versterken. Satellieten en onbemande vliegtuigjes zouden ingezet moeten worden tegen de illegalen die proberen Europa te bereiken over de zuidelijke zeeën.

Nationale grenswachten zouden hun collega’s van andere landen moeten gaan helpen. „Nationale grensbewakers blijven nationaal. We willen wel dat ze elkaar bijstaan. De oostelijke grensovergangen van bijvoorbeeld België liggen nu in Polen en in Finland.”

Het Europees Parlement is nog niet gerust over de voorstellen. Het positiefst is VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert. „In een unie zonder binnengrenzen is het absoluut noodzakelijk om de buitengrenzen goed te bewaken”, reageerde zij. Maar zij is beducht voor meer bureaucratie en overlapping met andere registratiesystemen.

Ook Esther de Lange van het CDA vreest meer bureaucratie. „Er zijn politiebestanden, het Schengen-informatiesysteem en dergelijke. Het moet wel werkbaar blijven.” Ook vraagt ze helderheid over de bescherming van de privacy.

Kathalijne Buitenweg van GroenLinks heeft grote twijfels over de plannen. „Ik heb nog geen garanties voor privacybescherming gezien. Er bestaat dus een reële kans dat de gegevens per ongeluk op straat komen te liggen.” Sophie in ’t Veld (D66) heeft er genoeg van. „Het lijkt wel of de EU en de VS in een wedloop van veiligheidsmaatregelen zitten. Op elke draconische maatregel van de VS komt de Europese Commissie ook met een plan. Het wordt tijd dat we eens even stil staan en de balans opmaken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden