EU wil godsdienstvrijheid beter beschermen, 'Nederland te laks'

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken Beeld anp
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse ZakenBeeld anp

De Europese Unie gaat harder optreden tegen landen die de godsdienstvrijheid schenden. Derdewereldlanden riskeren stopzetting van hulpprogramma's, schrijven de buitenlandministers van EU-landen in een nieuwe richtlijn.

Ook moeten slachtoffers van religieuze discriminatie makkelijker hulp kunnen krijgen als ze aankloppen bij EU-delegaties en ambassades van lidstaten. Schendingen van de godsdienstvrijheid zijn volgens de zogeheten Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen 'wijdverbreid'. Ze komen voor 'in alle delen van de wereld, inclusief Europa'. Ook overheden maken zich er schuldig aan.

Het idee om ontwikkelingshulp in te trekken als het ontvangende land zich misdraagt is niet nieuw. Landen die mensenrechten schenden lopen al langer het risico dat ze hulp mislopen. Begin vorig jaar besloten de buitenlandministers al de EU meer moet doen voor onderdrukte religieuze minderheden elders in de wereld. De Europese diplomatieke dienst zou bij ernstige schendingen meteen alarm moeten slaan.

'Nederland vergeet godsdienstvrijheid'
Ook het eerste kabinet-Rutte riep het propageren van godsdienstvrijheid uit tot speerpunt. De huidige buitenlandminister Timmermans focust minder op religie; hij beschouwt het als een onderdeel van het totale pakket aan mensenrechten. De 'inclusieve benadering' komt hem al enige maanden op kritiek te staan van partijen als de ChristenUnie en de SGP.

In de Volkskrant halen Joël Voordewind en Jacob Pot van de ChristenUnie donderdag fel uit naar Timmermans' beleid. De PvdA-minister schreef vorige week in zijn nieuwe mensenrechtennota dat hij zich gaat inzetten voor 'mensenrechtenactivisten, gelijke rechten voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders, en gelijke rechten voor vrouwen'. Religie wordt niet genoemd, kritiseren Voordewind en Pot.

Timmermans suggereert volgens hen 'dat je binnen het geheel van de mensenrechtencatalogus kunt shoppen'. Gevaarlijk, vindt de ChristenUnie. 'Een soort rangorde of prioriteitstelling tussen de ene mensenrechtenschending of de andere kan zeer oneigenlijk uitpakken. Alsof het er toe doet om welke reden rechten en vrijheden van mensen worden aangetast.' De ChristenUnie heeft overigens ook een zekere focus: zij is bovengemiddeld geïnteresseerd in vervolgde christenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden