EU wil einde aan afsnijden vinnen van levende haaien

De Spaanse minister voor milieu en landbouw Miguel Arias Canete (L) spreek met Eurocommissaris voor visserij Maria Damanaki. Beeld afp
De Spaanse minister voor milieu en landbouw Miguel Arias Canete (L) spreek met Eurocommissaris voor visserij Maria Damanaki.Beeld afp

Europa wil, als grootste exporteur van haaienvinnen, een eind maken aan het ontvinnen van haaien. Maandag schaarden alle lidstaten van de Europese Unie zich achter een volledig verbod op de praktijk waarbij de dieren, die als bijvangst aan boord zijn gehaald, levend verminkt worden en daarna achter gelaten worden in zee om te sterven.

De EU wil dat alle schepen in haar wateren en alle EU-schepen waar ter wereld dan ook haaien met hun vinnen nog aan het lijf overboord zetten. Een nieuwe wet moet controles eenvoudiger maken en het ontvinnen van haaien tegengaan, zei Eurocommissaris voor visserij Maria Damanaki.

Haaienvinnen zijn vooral in Azië erg in trek, waar ze in de soep belanden en als alternatief medicijn worden gebruikt. Met de toenemende welvaart in Aziatische landen, neemt de vraag naar haaienvinnen toe.

Volgens de Eurocommissaris voor visserij worden 75 miljoen haaien per jaar om hun vinnen gedood. Door de extreme visvangst in de afgelopen tien jaar is de populatie van veel haaiensoorten met negentig procent gekrompen, zo blijkt uit wetenschappelijke studies. In de Middellandse zee al geen hamerhaaien meer te vinden.

De haaien-populatie herstelt zich langzaam omdat de dieren weinig jongen krijgen en laat volwassen worden. Damanaki vergelijkt het ontvinnen van haaien met het doden van olifanten om hun slagtanden.

De EU-maatregelen om bedreigde haaien te beschermen maken deel uit van een nieuw Europees beleid dat inzet op duurzame visserij na decennia van overbevissing, waardoor vele populaire vissoorten in de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan met uitsterven bedreigd worden.

Het Europees Parlement moet zich nog over het verbod uitspreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden