EU wil Brussel niet nog lelijker maken

Behalve de hoofdstad van België is Brussel de hoofdstad van de Europese Unie en de Navo. Maar om nu te zeggen dat de Brusselaren blaken van trots over zoveel internationale allure, nou nee. De Navo is tot daar aan toe. Ze heeft het hoofdkwartier in een voormalig ziekenhuis aan een uitvalsweg naar het vliegveld en zorgt voor weinig last. Maar de instituten van de Europese Unie wekken bij velen weerzin.

Vooral oudere Brusselaren vinden dat de stad haar ziel aan de duivel verkocht toen zij de ooit zo levendige Leopoldwijk bestemde tot locatie voor de Europese instituten. Het grote glazen gebouw van het Europese Parlement wordt lelijk gevonden en hetzelfde geldt voor het pompeuze Berlaymontgebouw van de Europese Commissie en het massieve Justus Lipsiusgebouw van de Europese Raad. Nog veel meer kantoorruimte is verspreid over 61 andere gebouwen, wat het totaal aan kantoorruimte brengt op 800.000 vierkante meter.

Tot nu toe was dat vooral een zorg van Brussel zelf. De EU was geïnteresseerd in huur en koop en de stad dacht welwillend mee. Maar de honger van de EU naar nieuwe kantoorruimte is maar niet te stillen. Met de toetreding van tal van nieuwe landen wordt de hoeveelheid benodigde kantoorruimte in 2015 geschat op een miljoen vierkante meter. De EU zal het beeld van de stad dus nog meer gaan bepalen. Eurocommissaris Siim Kallas, die over de EU-gebouwen gaat, wil daarom een grotere rol voor de EU bij de stedelijke ontwikkeling van Brussel.

Al over enkele maanden presenteert Kallas daartoe een strategisch gebouwenplan. Enerzijds om de huisvesting van de EU efficiënter te maken, vooral door kleinere kantoren op te doeken en die onder te brengen in grotere gebouwen. Anderzijds om de EU meer te laten bijdragen aan het aanzien van de stad. ’Symbolische gebouwen’, wil hij. Ze moeten passen in hun omgeving en ze mogen de wijk niet terugbrengen tot een tochtig oord vol hoge kantoren waar ’s avonds en in het weekeinde geen kip meer komt. Een aantal kantoren dat straks vrijkomt, zou zich volgens Kallas zelfs uitstekend lenen om omgebouwd te worden tot woonruimte.

Brussel is al de hoofdstad van Europa, nu moet dat nog van haar afstralen. Aan ideeën geen gebrek. Onlangs meldde zich in Brussel nog een groep architecten van het Rotterdamse Berlage Instituut. Ook zij willen de stad verbinden met de Europese instituten, vooral door in de Europese wijk leven en werken met elkaar te gaan combineren. Het Berlaymont en het Justus Lipsius mogen blijven, maar ze moeten worden omgeven door publieke ruimte waar echt wordt geleefd.

Volgens hun voorstel moet het Europese Parlement tegen de vlakte. Dankzij een uitstekende metroverbinding kan een nieuw parlementsgebouw elders in Brussel helpen de stad ’Europeser’ te maken. Niet dat de architecten geloven dat dat écht gebeurt, overigens. Het parlementsgebouw is vrij nieuw en wordt net uitgebreid. Maar hopelijk brengen ze Brussel en de EU op goede ideeën. Opdat de partners van een slecht begonnen huwelijk zich alsnog met elkaar verzoenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden