EU welwillend tegenover brexit-voorstellen

Vlaggen voor het Berlaymont gebouw in Brussel. Het hoofdkantoor van de Europese Commissie. Beeld ANP
Vlaggen voor het Berlaymont gebouw in Brussel. Het hoofdkantoor van de Europese Commissie.Beeld ANP

Misschien is het grootste nieuws wel dat de langverwachte, gedetailleerde Britse blauwdruk voor na de brexit niet meteen is afgekraakt in Brussel. Hoewel een officiële EU-reactie op het zogeheten Witboek op zich laat wachten, voert welwillendheid de boventoon.

De voorbereidingen op het Witboek veroorzaakten begin deze week nog een regeringscrisis in Londen, maar in Brussel heerst nu enig optimisme over de noodzakelijke versnelling in de onderhandelingen.

“We zullen het Witboek analyseren met de lidstaten en het Europees Parlement”, tweette EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. “Ik kijk uit naar de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk volgende week.”

Tevredenheid

Ook Guy Verhofstadt, de doorgaans kritische brexit-coördinator van het Europees Parlement, verwelkomde de onderhandelingsinzet. Hij is met name tevreden over het model van de associatie-overeenkomst met de EU waarvoor de Britten lijken te hebben gekozen, à la Oekraïne, in lijn met een eerder parlementsvoorstel.

Maandenlang vroeg Brussel van Londen een duidelijke en realistische schets van de toekomstige handelsrelatie na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Gisteren lag die schets er eindelijk, 98 pagina’s dik.

Een week geleden bereikten het Britse kernkabinet er een akkoord over tijdens een besloten beraad in Chequers, het buitenverblijf van premier May. Resultaat was een vrij zachte, ondernemersvriendelijke brexit. Even leek er eenheid te zijn in May’s Conservatieve regering, maar de ministers­­ David Davis (brexit) en Boris­­ Johnson (buitenlandse zaken) verstoorden die idylle met hun aftreden een paar dagen later. Zij vinden dat May te veel toegeeft aan de EU.

Nauwe banden behouden

Kernpunten van het Witboek zijn dat het Verenigd Koninkrijk een vrijhandelszone met de EU wenst voor landbouw- en voedselproducten. Daarvoor zou er weinig hoeven veranderen vergeleken met nu. Deze opzet zou ook de gevreesde (douane)problemen voorkomen aan de grens tussen Noord-Ierland en Ierland.

Ook op andere punten wil het VK nauwe banden blijven houden met de EU, tot genoegen van het Britse bedrijfsleven. Londen wil als niet EU-lid de samenwerking handhaven via EU-agentschappen als Europol, Eurojust, het Europees Agentschap voor chemische stoffen en het Europees Geneesmiddelenagentschap, dat wegens de brexit verhuist van Londen naar Amsterdam. De Britten willen aan die agentschappen blijven meebetalen, maar kunnen niet meer meebeslissen.

Het vrije verkeer van personen gaat overboord (onvermijdelijk, als een van de kernthema’s van het brexit-referendum) maar Londen wil wel visumvrij reizen blijven garanderen voor toeristen en studenten (in beide richtingen). Het migratiebeleid zal zich mede plooien naar de wensen van het Britse bedrijfsleven.

Lees ook:

De brexit is een puinhoop, maar May staat nog

et vertrek van twee ministers verzwakt de positie van premier Theresa May. Maar haar fractie steunt haar nog.

Of deze column van Ger Groot:

Onder al het Britse gechicaneer rond de brexit denk ik steeds vaker: barst dan maar!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden