eu-top

EU weet zich geen raad met Aleppo

Rook stijgt op boven de huizen van Aleppo. Beeld afp
Rook stijgt op boven de huizen van Aleppo.Beeld afp

Europese regeringsleiders haalden vanavond fel uit naar Rusland vanwege de bombardementen op Aleppo. De Britse premier Theresa May sprak aan het begin van de Europese top in Brussel van 'ziekmakende wreedheden'. De Duitse bondskanselier Angela Merkel vond het Russische en Syrische militaire optreden in Aleppo 'onmenselijk'. Die stevige taal verbloemt dat de Europese Unie weinig kan doen om de situatie in Syrië te veranderen.

Donald Tusk, voorzitter van de raad van Europese regeringsleiders, zei dat er deze week geen besluit over eventuele sancties valt. Mogelijk gebeurt dat op een later moment wel, aldus Tusk. "Ik wil onderstrepen dat de EU alle opties open moet houden, inclusief sancties, als deze misdrijven blijven doorgaan." Die strafmaatregelen kunnen tijdens een volgende vergadering van regeringsleiders in december aan de orde komen.

Sancties
Maar ook al zou Europa sancties invoeren dan blijft de vraag of die iets uithalen. De afgelopen dagen werd vooral gesproken over de mogelijkheid bepaalde Russische militairen die bij de oorlog in Syrië betrokken zijn een inreisverbod naar Europa te geven. Zware economische sancties, zoals de EU heeft ingesteld vanwege de Russische agressie tegen Oekraïne, liggen niet op tafel.

Een eventuele verlichting van die sancties is voorlopig wel van tafel. Het gesprek dat vanavond plaatsvond over Rusland was eigenlijk een initiatief van Italië. Dat land wil liever weer ongestoord handeldrijven met Rusland en ziet het liefst dat de Europese relatie met Moskou genormaliseerd wordt. Oostenrijk zit ook in dat kamp, maar bondskanselier Christian Kern moest bij binnenkomst toegeven dat sanctieverlichting er voorlopig niet inzit. Zijn minister van buitenlandse zaken sprak zich eerder deze week wel uit tegen extra sancties voor de bombardementen op Aleppo.

Humanitaire hulp
De Europese Unie richt zich voorlopig dan ook op het verlenen van humanitaire hulp. Eurocommissaris voor hulpverlening Christos Stylianides zei vandaag in een interview met het tijdschrift Politico dat een hulpkonvooi klaarstaat om naar het door Assad belegerde oosten van Aleppo te rijden. Maar om de tocht veilig te kunnen maken is een staakt-het-vuren van minimaal achtenveertig uur nodig. Rusland bood vandaag niet meer dan een wapenstilstand van elf uur. Dat is vooral bedoeld om burgers de kans te geven de belegerde stadsdelen te verlaten. Maar zij worden vooralsnog tegengehouden door rebellen die hen als menselijk schild gebruiken.

De toenemende spanning tussen Europa en Rusland beïnvloedt ook de discussie over de nee-stem in Nederland bij het Oekraïne-referendum van zes april. Rutte zei dat hij wil kijken tot welke concessies andere landen bereid zijn, zodat Nederland het verdrag misschien toch nog kan ratificeren. Maar veel landen vinden dergelijke concessies ook een teken van zwakte tegenover Rusland, waar nu het moment niet naar is.

De Oekraïense president Petro Porosjenko gebruikte vandaag bij een bijeenkomst van Europese christen-democraten in Maastricht een heel ander argument. Tegenover de NOS zei hij dat Oekraïne een goede band met het Nederlandse volk heeft. "Dat begon met mijn beslissing om Nederland te vertrouwen en de leiding te geven over het onderzoek naar de aanslag op MH17. Daarom vind ik het een zeer gevaarlijk precedent als zij het verdrag niet goedkeuren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden