EU-voorzitter Ierland: De crisis overleven doe je zo

Tip: doe vooral dat wat bij je past 'Maar Ieren zijn wel speciaal geval'

Uit het voorzichtige economisch herstel van Ierland vallen lessen te trekken voor Spanje, Griekenland en Portugal. "We zijn weer gaan doen wat bij ons past", zei minister van landbouw Simon Coveney tegen journalisten in Dublin gisteren. "Dit is een nat en groen land. We waren de voedselproductie uit het oog verloren toen projectontwikkelaars hier veel geld verdienden. Inmiddels is de export van vlees- en melkindustrie één van onze succesverhalen."

Ierland is het komend half jaar EU-voorzitter. Het land presenteert daarom deze week in Dublin zijn voornemens met het EU-beleid. Dat gaat goedkoop: met koffie uit kartonnen bekers en zonder concerten of banketten. De Ierse overheid besloot in 2009 en 2010 zijn banken te redden met staatsgeld. Het land kwam vervolgens in 2010 als eerste Europese natie onder toezicht van de zogenoemde trojka: de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds. Inmiddels wordt voor dit jaar een groei van 1,5 procent verwacht. Dublin hoopt dat het dit jaar het 'trojka-programma' kan verlaten.

Behalve in hernieuwde aandacht voor voedselproductie, zocht Dublin de oplossing in het drastisch terugbrengen van het aantal ambtenaren en het verlagen van salarissen. De pensioenleeftijd ging omhoog. "Het is belangrijk dat de bevolking en de regering goed samenwerken", gaf premier Enda Kenny als tip voor andere landen. Hij zei dat het ook helpt om eventueel goede samenwerking te zoeken met de trojka. "In het begin waren we argwanend. Maar als er wederzijds vertrouwen is, willen de specialisten van de drie organisaties ingaan op verzoeken van het land zelf. Zo zijn zij erin meegegaan dat wij de btw op hotelovernachtingen en in restaurants verlaagden. De inkomsten uit toerisme zijn daardoor vorig jaar met 4 procent gestegen."

Ook voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy noemde Ierland gisteren 'een goed voorbeeld hoe je deze crisis te lijf kunt gaan'. "Het land heeft zich met succes op de export gestort."

Toch willen de Ierse politici 'Ierland' liever niet in het rijtje van probleemlanden horen. Ondanks de tips, benadrukken ze dat Ierland een 'speciaal geval' is. "We hebben met de redding van onze banken voorkomen dat andere Europese banken omvielen. We hebben onze vingers in de dijk gestoken, maar nu lijkt het erop alsof de andere landen ons zo laten zitten", aldus vicepremier Eamon Gilmore.

Ierland probeert de geesten rijp te maken voor de gedachte dat het verhaal nog niet af is. Dublin is in onderhandeling met de ECB voor een gunstiger regeling voor de afbetaling van schulden. En het rekent op de loyaliteit van andere landen als de voorwaarden voor het permanente noodfonds ESM worden uitgewerkt. Ierland wil dat de andere landen ermee instemmen dat de Ierse banken, die door de Ierse overheid werden geherkapitaliseerd voordat het ESM bestond, met terugwerkende kracht onder de werking van dat fonds kunnen vallen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden