EU verscherpt maatregelen tegen vogelgriep

(Novum/AP) - Het veterinaire comité van de Europese Unie heeft donderdag extra voorzorgsmaatregelen afgekondigd om de verspreiding van vogelgriep in Europa tegen te gaan. Rond plaatsen waar vogelgriep is uitgebroken of wordt vermoed, geldt voortaan voor de gehele EU een quarantainezone van tien kilometer in de omtrek, met daarnaast een door de autoriteiten in de afzonderlijke lidstaten zelf in te stellen bufferzone.

Europees commissaris Markos Kyprianou (volksgezondheid) zei dat Europa met periodieke uitbarstingen van vogelgriep bij wilde vogels moet leren leven, maar dat de EU er alles aan doet om te voorkomen dat de commerciële pluimveestapel besmet raakt.

Het ook voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 zet zijn opmars naar het westen voort en is onlangs vastgesteld in Duitsland, Italië en andere lidstaten van de EU. Het veterinaire comité nam nog geen beslissing op een verzoek van Frankrijk om Franse boeren toe te staan hun eenden, ganzen en kippen in te enten.

Pluimveehouders krijgen geen financiële compensatie als hun pluimveestapel door de ziekte gedecimeerd wordt of de prijzen door een stagnerende vraag kelderen, zo liet de Europese Commissie weten. Volgens de bestaande regels binnen de EU kunnen alleen rundveehouders compensatie claimen als de prijzen met meer dan 30 procent dalen, zoals bij de BSE-crisis in de jaren '90.

In Denemarken worden 35 dode vogels getest op het vogelgriepvirus H5N1, zo is donderdag bekendgemaakt. Op één na alle vogels zijn gevonden in de buurt van het Noord-Duitse eiland Rügen, waar twee eerder deze week gevonden dode zwanen en een havik besmet blijken te zijn geweest met het ook voor mensen gevaarlijke virus H5N1. De Duitse minister van landbouw Horst Seehofer zei dat in Duitsland met meer gevallen rekening van vogelgriep moet worden gehouden. Bondskanselier Angela Merkel zei geen reden te zien voor paniek, mits mensen dode dieren - het gaat vooralsnog alleen om wilde vogels - mijden. Om contact met wilde dieren te voorkomen moeten pluimveehouders hun dieren vanaf vrijdag in hokken opsluiten.

In Slovenië is het eerste geval van H5N1 officieel bevestigd. Kroatië heeft de invoer van levend gevogelte en gevogelteproducten uit Duitsland, Oostenrijk en Italië verboden. In Griekenland zijn de eerste boeren die de ophokplicht overtraden beboet.

Ook donderdag is bevestigd dat onder de honderdduizenden vogels die twee weken geleden op pluimveeboerderijen in de Zuid-Russische deelrepubliek Dagestan stierven, de door H5N1 veroorzaakte vogelgriep heerste. Aanvankelijk werd gedacht dat het pluimvee was bezweken aan pseudovogelpest. Drie dode zwanen die woensdag werden gevonden op een strand in het oosten van Polen blijken volgens de plaatselijke autoriteiten geen vogelpest te hebben gehad.

In Roemenië zijn opnieuw dode vogels gevonden die waren besmet met H5N1. In de twee dorpen waar de vogels zijn gevonden, Vlahi en Ostrov, zullen duizenden vogels worden geruimd, zo werd donderdag bekendgemaakt. Afgelopen zondag werd het virus al in een ander dorp gesignaleerd. De eerste uitbarstingen van door H5N1 veroorzaakte vogelgriep deden zich in Roemenië al in oktober vorig jaar voor.

Ook in Zwitserland worden drie dode zwanen getest op H5N1.

In Oostenrijk, waar het H5N1-virus bij drie dode zwanen is aangetroffen, is in risicogebieden een ophokplicht voor pluimvee ingesteld. Minister van volksgezondheid Maria Rauch-Kallat zei donderdag dat een landelijke ophokplicht voor pluimvee nog niet nodig is. In Liechtenstein moet het pluimvee met ingang van maandag binnen worden gehouden om besmetting door uit Afrika terugkerende trekvogels te voorkomen, zo werd donderdag bekendgemaakt.

De Noorse regering presenteerde donderdag een noodplan, dat in werking treedt als de vogelgriep overslaat op mensen. Sinds 2003 zijn in Azië en Turkije 91 mensen aan vogelgriep overleden. Tot nu hebben zich voor zover bekend alleen besmettingen voorgedaan van dier op mens, maar er wordt ernstig rekening mee gehouden dat het virus zodanig muteert dat besmetting van mens op mens mogelijk wordt. Een wereldwijde pandemie zou daarvan waarschijnlijk het gevolg zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden