Israël

EU veroordeelt Midden-Oostenplan Trump

De EU buitenlandschef Josep Borrel. Beeld AP
De EU buitenlandschef Josep Borrel.Beeld AP

Het plan van de Amerikaanse president Trump voor vrede tussen Israël en Palestina is volgens de EU in strijd met internationaal overeengekomen uitgangspunten.

Alleen directe onderhandelingen tussen beide partijen over de grenzen, veiligheid, vluchtelingen en de status van Jeruzalem kunnen tot een blijvende vrede leiden, stelt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

Vooral het vooruitzicht dat Israël delen van de Westelijke Jordaanoever zou kunnen inlijven baart de EU zorgen. "Stappen richting annexatie, als die worden genomen, kunnen niet onbetwist blijven. We zijn verontrust over uitspraken over annexaties van de Westelijke Jordaanoever en de Jordaanvallei”, aldus de EU’s hoogste buitenlandvertegenwoordiger

De EU blijft vasthouden aan een onderhandelde tweestatenoplossing gebaseerd op de grenzen van 1967. Beide kanten worden opgeroepen geen eenzijdige acties te ondernemen waardoor de spanningen oplopen. De unie blijft zich inspannen voor een politieke oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is, aldus Borrell.

De Palestijnen hebben het vorige week gepresenteerde plan afgewezen, onder meer omdat Jeruzalem daarin de ongedeelde hoofdstad van Israël zou worden.

Lees ook:

‘Vredesplan Trump zou zomaar tot nieuwe intifada kunnen leiden

Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever reageren verontwaardigd op het vredesplan dat de VS eerder deze week presenteerden. “Mensen hier zijn boos.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden