EU veroordeelt 'buitensporig geweld' Israël

(Novum/Ap) - De Europese Unie heeft Israël er zondag van beschuldigd bij zijn militaire operatie in de Gazastrook 'buitensporig geweld' te gebruiken, waardoor alleen op zaterdag al 54 Palestijnen om het leven kwamen. De EU drong er bij Israël op aan aanvallen die burgers in gevaar brengen te staken, omdat die indruisen tegen het internationaal recht. Zij eiste verder dat er onmiddellijk een eind komt aan de Palestijnse raketaanvallen op Israël en dat het vredesproces niet wordt onderbroken.

De EU-verklaring werd uitgegeven door Slovenië, de huidige voorzitter van de EU. Uit de harde toon ervan is de schrik af te lezen over het grote aantal slachtoffers en de frustratie over de zoveelste verstoring van vredesinspanningen door escalatie van het geweld.

"Het presidentschap verwerpt de collectieve bestraffing van de bevolking van Gaza. Wij zijn diep bezorgd over het leed van de burgerbevolking aan Israëlische en Palestijnse zijde" aldus de verklaring. "We hebben al zo vaak gezegd dat zowel Israëliërs als Palestijnen verdienen in vrede te leven."

Ook secretaris-generaal van de Verenigde Natie Ban Ki-moon veroordeelde het 'excessief geweld' tegen burgers in Gaza en hij en de VN-Veiligheidsraad riepen zowel de Israëliërs als de Palestijnen op alle geweld te staken.

De Israëlische premier Ehud Olmert verwierp de internationale kritiek. Hij zei dat 'niemand het morele recht heeft tegen Israël te preken' als het 'de elementaire stap tot zelfverdediging' neemt om een eind te maken aan de voortdurende Palestijnse raketaanvallen op zijn bevolking.

Minister van defensie Ehud Barak zei dat het offensief in Gaza wellicht zal worden verbreed. Dan gaat het niet meer alleen om het uitschakelen van de Palestijnse raketbatterijen, maar ook om 'het verzwakken van het Hamas-bewind of, als de omstandigheden zich daartoe lenen, het ten val brengen ervan'.

Zondag namen gevechtsvliegtuigen het kantoor van Hamas-premier Ismail Haniyeh in Gaza-Stad onder vuur. Haniyeh noch iemand anders was daar op dat moment aanwezig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden