EU verdeeld en 'teleurgesteld' over afwijzing; Fis-leider gearresteerd

BRUSSEL, ALGIERS (AFP, Reuters) - De regering van Algerije weigert een ambtelijke delegatie van de Europese Unie te ontvangen.

Algiers is boos dat Europa geen ministers stuurt maar in eerste instantie wil volstaan met topambtenaren van buitenlandse zaken (uit Engeland, Luxemburg en Oostenrijk, de huidige 'troika').

Het doel van de troika-missie was te verkennen wat Europa kan doen om de golf van massamoorden op Algerijnse burgers te helpen stuiten. Alleen al in de afgelopen twee weken zijn er meer dan duizend mannen, vrouwen en kinderen afgeslacht.

“Een bezoek op dit niveau heeft geen betekenis. De troika-delegatie komt niet”, meldde Ahmed Attaf, de Algerijnse minister van buitenlandse zaken, gisteren droogjes tijdens een persconferentie.

Het steekt Algiers dat Europa aarzelt zich te binden aan steun in de strijd tegen het 'terrorisme', het islamitisch-fundamentalistische geweld. Minister Attaf: “Ons is verteld dat de EU er niet klaar voor is om te helpen bij de bestrijding van terrorisme. Ze zeiden dat daar in de EU nog over gesproken moet worden. Dat ontneemt iedere inhoud aan de missie.”

De Algerijnse regering heeft er overigens geen bezwaar tegen dat de Britse ambassadeur in Algerije een aantal plaatsen bezoekt, waar kort geleden slachtingen hebben plaatsgevonden: “Hij heeft geen visum nodig om plaatsen binnen Algerije op te zoeken. Hij kan gaan en staan waar hij wil.”

Attaf deed zijn mededeling kort nadat zijn Britse collega Cook in het Europese parlement met stelligheid had verklaard dat de Europese Unie over 'geen enkele aanwijzing' beschikt dat staat en leger in Algerije mede-verantwoordelijk zijn voor de moordpartijen in Algerije.

Engeland, Oostenrijk en Luxemburg reageerden 'teleurgesteld' op de Algerijnse afwijzing. De Luxemburgse minister Poos tekende daarbij vinnig aan dat het Algerijnse volk ''recht heeft op een effectievere bescherming tegen terroristische aanslagen'' dan nu geboden. Volgens de Britse woordvoerster Vicky Baumann behoort een ministeriële troika-reis nog steeds tot de mogelijkheden; op 26 januari bespreken de EU-ministers de toestand in Algerije.

Volgens de Duitse minister van buitenlandse zaken Kinkel heeft de 'troika' het óók aan zichzelf te danken dat het is misgelopen. “Ik heb van begin af aan volgehouden dat we ons op het hoogste niveau moesten verstaan”, zei hij tegen verslaggevers in Berlijn. “Ik ben niet gelukkig met de manier waarop dit allemaal is afgewerkt.”

Volgens woordvoerders van de Algerijnse oppositiebeweging Fis (Front islamique du salut) is de Algerijnse afwijzing van de Troika-missie slechts een poging 'tijd te winnen'. De regering in Algiers doet alles om mensen buiten de deur te houden die de moordpartijen willen onderzoeken, stelt Ouldadda van het Fis. Het Fis zou de Europeanen naar geheime plekken kunnen brengen waar de slachtoffers van het geweld van het leger zijn begraven, aldus de woordvoerder.

Het Fis meldde dat de derde man van de beweging gisteren zou zijn gearresteerd. Deze Abdelkader Hachani - in juli 1997 vrijgekomen na een lange gevangenisstraf - heeft de laatste dagen enkele interviews aan westerse kranten afgegeven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden