EU-topman: Eet meer uit eigen streek

'Patriottisch consumeren', eten wat uit de eigen streek komt: dat raadt Europees commissaris Franz Fischler de burger aan. Het vergt het minste transport, hoeft dus niet voortijdig geoogst en vervolgens lange tijd opgeslagen te worden.

Soms gaat dat transport van voedsel tegenwoordig per vliegtuig. Dat zakenlieden en sporters de hele wereld over moeten vliegen, is logisch. Dat steeds meer mensen met het vliegtuig op vakantie gaan, is begrijpelijk. Maar moeten nu werkelijk ook de boontjes met het vliegtuig?

,,Waarom zou ik in januari asperges uit Afrika kopen? Die heb je hier in de vroege zomer'', zei Fischler, vrijdag op de voedselbeurs Grüne Woche in Berlijn. ,,Verstandig consumeren betekent seizoensgroente eten uit de eigen streek.'' Dat betekent, in januari in Noordwest-Europa, dat we witlof, spruitjes, boerenkool of veldsla de voorkeur zouden moeten geven.

,,Wat is er tegen om regionale producten de voorkeur te geven?'', vraagt de commissaris zich af. Niets, denkt hij, ,,want dan weet ik dat de boeren in de omgeving ook het cultuurlandschap in stand kunnen houden.''

Ook topkoks bereiden volgens de landbouwcommissaris inmiddels steeds vaker streekgerechten met seizoensgroenten. Uiteindelijk wordt de variëteit aan gerechten zo weer groter. ,,De sterke kracht van Europa is de regionale verscheidenheid.''

Wat fruit betreft, zijn er in Duitsland en Nederland de laatste jaren inheemse appelrassen herontdekt. Nadat jarenlang de jonagold, braeburn en nog vier van die wereldwijde standaardappels oprukten, vormt de terugkeer naar eigen, onbekendere appelsoorten daarop een correctie. Op de Grüne Woche liggen een paar van die onbekende, inheemse appels, en het moet gezegd, ze zijn lekker, maar ze zien er wel wormstekig uit.

Uiteindelijk kunnen alleen de consumenten de landbouw veranderen, door hun koopgedrag in de winkel. ,,Wij kunnen als overheid wel regionale producten de voorkeur geven, we kunnen regels opstellen voor dier- en milieuvriendelijke landbouw, maar dat werkt niet als tegelijkertijd in de winkels de levensmiddelen worden verramsjt'', zegt Matthias Berninger, de Duitse staatssecretaris voor landbouw. Als de consument in de winkel alleen maar op de prijs let, wordt het nooit wat met de milieu- en diervriendelijke landbouw. Dat het aan geldgebrek ligt dat veel consumenten het goedkoopste eten kopen, betwijfelt de Duitse staatssecretaris: ,,Mensen kopen de duurste inbouwkeukens en de goedkoopste levensmiddelen.''

Binnenkort neemt commissaris Fischler afscheid van de Brusselse politiek. Deze altijd grijnzende Oostenrijker met stevige buik hoopt dan wel iets behoorlijks te eten te krijgen: ,,Niet iets exotisch, maar iets stevigs uit de eigen streek.'' Bloemkool? ,,Nou, een beetje vlees moet er wel bij zitten.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden