EU tobt over Albanezen

De landen van de Europese Unie, die zich het hoofd breken over het Kosovaarse vluchtelingendrama, staan voor het dilemma waarachter bijvoorbeeld Frankrijk zich verschuilt om vluchtelingen buiten de deur te houden.

,,Vluchtelingen hier opvangen, zou een impliciete erkenning zijn van het echec van de acties tegen Milosevic, en medewerking aan etnische zuivering aldaar'', zegt Parijs. Maar zelfs binnen eigen socialistische regeringskring klinkt kritiek. ,,Hen niet opvangen zou betekenen dat je ze laat verrotten'', is het argument vanuit de omgeving van de Franse minister van binnenlandse zaken. En waar blijft de 'eretitel' van terre d'asile waarmee Parijs zo graag schermt? vroeg de voorzitter van het Franse Rode Kruis. Hij vond het beschamend voor Frankrijk, het 'thuisland van de mensenrechten'.

Toch vindt het officiële Franse standpunt weerklank in West-Europa. De Duitse sociaal-democratische regering, die opvang voor zeker veertigduizend Kosovaren had toegezegd, schroefde dat drastisch terug naar tienduizend. ,,Onze prioriteit is humanitaire hulp in de regio'', zegt een woordvoerder van binnenlandse zaken, met hetzelfde argument als de Fransen: niet Milosevic in de kaart spelen door mee te werken aan diens etnische zuivering.

Ook de Europese Commissie staat grosso modo op dat standpunt. ,,Het is eenvoudiger opvang in de regio te organiseren als we humanitaire instanties ter plekke kunnen steunen'', echoot Eurocommissaris Hans van den Broek de visies van Parijs en Bonn. Hij beschouwt een andere aanpak als een 'verkeerd signaal' aan zowel Milosevic als de Kosovaren zelf.

De grote landen van de Europese Unie verzetten zich tegen voorstellen van Denemarken en Nederland om het aantal vluchtelingen te laten afhangen van de grootte van de eigen bevolking. ,,Dat soort quota zou alleen maar een aanmoediging zijn om meer vluchtelingen te sturen'', sprak een Franse diplomaat gisteren.

Toch hebben verscheidene westerse landen toegezegd hun grenzen te zullen openen, soms ruimhartig, soms mondjesmaat. Zo biedt Turkije - toch niet één van de welvarendste landen - aan om twintigduizend Kosovaren op te nemen. De eerste 1400 zijn daar al gearriveerd, overigens niet geheel uit vrije wil. Een functionaris op het vliegveld van Skopje drukte de journalisten daar op het hart de vluchtelingen niet te vertellen dat ze naar Turkije zouden vliegen. Ze zouden immers kunnen weigeren, zei de functionaris, want de meesten denken dat ze naar Duitsland gaan.

Noorwegen, dat net als Denemarken en Roemenië opvang biedt aan zesduizend vluchtelingen, heeft de eerste Kosovaren ontvangen. Met 1500 vluchtelingen levert Portugal een bescheiden bijdrage, buurland Spanje daarentegen is bereid tienduizend Kosovaren op te nemen.

Oostenrijk, Griekenland, Zweden houden het op vijfduizend, Canada op zesduizend terwijl Groot-Brittannië vaag spreekt over 'duizenden'. Australië beperkt zich tot vierduizend.

De Verenigde Staten blijven bij hun gastvrijheid voor twintigduizend vluchtelingen. Een deel van hen zou terecht komen op Guantanamo, de Amerikaanse militaire basis op Cuba, of op het eiland Guam in de Stille Oceaan.

Menig gevluchte Kosovaar wil niet wachten op wat wordt aangeboden en de gevreesde clandestiene vluchtelingenstroom naar Zuid-Italië al begonnen. In de badplaats Mattinata zijn de eerste tientallen Kosovaren al neergestreken, na betaling van 2000 mark per volwassene aan mensensmokkelaars. 'De aderlating is begonnen', kopte de regionale krant Il Quotidiano di Foggia.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden