Update

EU stuurt honderden grenswachten naar Balkanregio

Vluchtelingen passeren de Slovenische grens bij Rigonce. Beeld afp
Vluchtelingen passeren de Slovenische grens bij Rigonce.Beeld afp

De Europese Unie wil nog voor woensdag ruim vierhonderd grenswachten naar de Balkan en Zuidoost-Europa sturen om de vluchtelingencrisis in die regio onder controle te krijgen. Dat staat in de ontwerptekst van het topoverleg dat regeringsleiders zondag voeren in Brussel.

Redactie

De grenswachten moeten onder meer worden ingezet in Slovenië, dat de EU om hulp heeft gevraagd. Ook moeten ze ervoor zorgen dat de grenzen tussen Griekenland, Albanië en Macedonië beter in de gaten worden gehouden. Daarnaast moet het aantal controles langs de Griekse kust fors omhoog.

De landen in de regio moeten samenwerken en veel beter communiceren, zo staat in de concepttekst. Regeringsleiders moeten iemand aanwijzen om snel informatie uit te wisselen met andere landen. Dat moet ertoe leiden dat vluchtelingen de route over de Balkan 'gecontroleerd en geleidelijk' afleggen.

Geen tegenwerking
Buren moet elkaar bovendien niet tegenwerken. "Vluchtelingen moeten over de hele lengte van de route behandeld worden op een menselijke manier, om een humanitaire tragedie in Europa te voorkomen.''

Zodra een land de migrantenstroom niet meer aankan, moet het binnen 24 uur om hulp vragen, zodat er geen tekort aan basisvoorzieningen ontstaat. Verder moeten alle landen in de regio beloven dat ze veel serieuzer aan de slag gaan met de registratie van migranten. Bijvoorbeeld Kroatië krijgt hier ondersteuning voor.

Terugsturen
Ten slotte wordt opnieuw gehamerd op het sneller terugsturen van mensen die geen recht hebben op asiel. Het moet afgelopen zijn met het zomaar doorlaten van mensen in hun reis naar West-Europa, zo is de oproep aan de leiders die bijeen zijn geroepen door voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. "De staten langs de westelijke Balkanroute moeten zorgen voor geordende procedures en voorwaarden", zei hij tegen de Duitse krant Bild.

Jean-Claude Juncker riep de tien Europese regeringsleiders en staatshoofden woensdag bijeen om een eensgezind antwoord te formuleren op de vluchtelingencrisis in de Balkanlanden en Oost-Europa. De 'noodtoestand' in onder meer Slovenië noopt tot samenwerking, overleg en onmiddellijke actie, aldus de voorzitter van de Europese Commissie. De afgelopen weken hebben volgens de commissie aangetoond dat nationale acties geen antwoord bieden op de migrantenstroom.

Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië, Slovenië, Kroatië, Griekenland en Bulgarije, Macedonië en Roemenië zijn op het hoogste niveau vertegenwoordigd. Namens Nederland is staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) aanwezig. Hij moet vanaf 1 januari de Europese overleggen over asiel- en migratiezaken voorzitten. Nederland wordt dan voor zes maanden voorzitter van de Europese Unie.

Enorme vluchtelingenstroom
Slovenië ziet het aantal vluchtelingen dat binnenstroomt nog altijd toenemen. Zeker 3900 mensen kwamen van middernacht tot vanochtend vroeg het land binnen, schreef het Sloveense persbureau STA eerder vandaag.

De vluchtelingen komen vanuit Kroatië de grens over bij Rigonce. Dat kleine dorpje telt slechts 170 inwoners, maar wordt afgelopen dagen overspoeld door mensen die op doortocht zijn naar onder meer Oostenrijk en Duitsland. Ook gisteren was de stroom vluchtelingen in Europa enorm. Meer dan 1300 vluchtelingen kwamen in de nacht van vrijdag op zaterdag vanuit Kroatië de grens over.

Gesloten grenzen
De situatie op de westelijke Balkan is al weken zorgelijk. Doordat Hongarije zijn grenzen met Servië en later Kroatië sloot, namen veel vluchtelingen via Slovenië de route naar Oostenrijk en Duitsland. Slovenië zegt de toestroom niet aan te kunnen en wil het leger inzetten.

Slovenië heeft al meerdere malen aangegeven de grote toestroom aan vluchtelingen niet aan te kunnen. "Als er geen Europese oplossing is, zal Slovenië aan zichzelf worden overgelaten'', zei de Sloveense premier Miro Cerar gisteren.

Vluchtelingen worden door de politie van Rigonce naar het vluchtelingenkamp in Brezice gebracht. Beeld
Vluchtelingen worden door de politie van Rigonce naar het vluchtelingenkamp in Brezice gebracht.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden