EU steunt telers met 125 miljoen

De Europese groente- en fruittelers kunnen rekenen op compensatie van de Europese Commissie. Beeld anp
De Europese groente- en fruittelers kunnen rekenen op compensatie van de Europese Commissie.Beeld anp

De Europese Commissie schiet groente- en fruittelers te hulp met 125 miljoen euro. Kwekers en boeren die nadelige gevolgen ondervinden van het Russische invoerverbod op hun producten kunnen via hun brancheorganisatie een beroep doen op het geld.

De maatregel gaat onmiddellijk in en geldt in elk geval tot eind november. Als blijkt dat het onvoldoende is, zijn extra steunmaatregelen mogelijk, aldus Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos.

Door het Russische invoerverbod - een reactie op de EU-sancties vanwege de Oekraine-crisis - blijven tuinbouwers met onverkoopbare voorraden groenten en fruit zitten, terwijl de marktprijzen zijn gekelderd. De Europese steunmaatregel moet de markt helpen zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Het geld moet ervoor zorgen dat een groot aantal tuinbouwproducten uit de markt wordt gehaald of niet meer wordt geoogst om te voorkomen dat de prijzen nog verder dalen. Het gaat onder andere om tomaten, appels en peren, wortelen, druiven en komkommers.

Hoe de 125 miljoen euro verdeeld gaat worden over de verschillende landen en producenten is nog niet bekend. Vrijdag komen experts van de lidstaten bijeen en begin september is er een extra vergadering van de EU-landbouwministers. Zij kunnen vanaf nu voorstellen indienen in Brussel.

Dijksma: juiste stap
Staatssecretaris Sharon Dijksma van economische zaken is blij met het besluit. "Dit is de juiste stap voor nu, waar Nederland in Europa voor gepleit heeft. De situatie voor groente- en fruittelers is ook in ons land het meest urgent. Het is dus belangrijk dat er direct actie wordt ondernomen op de markt."

Samen met het nationale Nederlandse steunpakket kunnen de tuinbouwers zo door een moeilijke periode geholpen worden, aldus Dijksma. "Zo kunnen banen behouden blijven en kan de exportmotor blijven draaien."

Onze columnist Patrick van Schie pleitte onlangs in Trouw juist tegen financiële compensatie voor de getroffen boeren. "De schade bestaat grotendeels uit het uitblijven van verwachte opbrengsten. Dat is uitermate spijtig voor de bedrijven die het treft, maar het hoort ook bij het risico van het ondernemen", schreef hij in zijn opiniestuk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden