EU stelt nieuwe sancties in tegen Rusland

De Oekraïense president Porosjenko had in Marioepol onder meer een ontmoeting met zijn troepen. Beeld REUTERS
De Oekraïense president Porosjenko had in Marioepol onder meer een ontmoeting met zijn troepen.Beeld REUTERS

Terwijl de Europese Unie vanavond een nieuw sanctiepakket tegen Rusland heeft goedgekeurd, bracht de Oekraïense president Petro Porosjenko overdag een verrassingsbezoek aan het door pro-Russische separatisten belegerde Marioepol. De zuidoostelijke havenstad is in handen van het Oekraiense leger, maar staat onder druk van pro-Russische separatisten.

De nieuwe sancties van de Europese Unie zullen pas over enkele dagen van kracht worden, om het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne een kans te geven. Om alle 28 lidstaten achter het nieuwe sanctiepakket te krijgen was vanavond een extra vergadering van de ambassadeurs van de EU-lidstaten nodig.

De aanvullende strafmaatregelen zijn een uitbreiding van het al bestaande sanctiepakket dat Rusland opgelegd heeft gekregen wegens steun aan de pro-Russische separatisten. De EU neemt de maatregelen ondanks het bestand dat vrijdagmiddag werd gesloten tussen Kiev en de rebellen. Dat staakt-het-vuren lijkt niet overal stand te houden.

Bronnen in Brussel meldden dat er 24 namen extra op de zogeheten zwarte lijst worden geplaatst. Van personen en instellingen op deze lijst worden de tegoeden in de EU bevroren en ze mogen de unie niet meer in. Wie er op de lijst komen, wordt pas duidelijk als alles gepubliceerd wordt. Dat zou oorspronkelijk dinsdagochtend gebeuren, maar is nu enkele dagen uitgesteld.

Energiesector
Daarnaast wordt de toegang geblokkeerd tot de Europese kapitaalmarkt voor drie Russische energiebedrijven (Rosneft, Gazprom Neft en Transneft). Eerder maakte de EU dit al onmogelijk voor een aantal Russische banken. Door deze restrictie is het lastiger om geld te lenen. Bovendien breidt de EU de sancties uit voor de oliesector. Zo wordt de uitvoer van bepaalde technologie uit de EU naar Rusland aan banden gelegd.

Europa probeert al maanden Rusland onder druk te zetten maar zware economische maatregelen nemen durfde Europa eerst niet aan. De druppel die de emmer deed overlopen, was het neerschieten van een passagierstoestel van Malaysia Airlines door vermoedelijk separatisten die steun krijgen uit Moskou en het actief meevechten van Russische militairen in Oost-Oekraïne. Moskou heeft op zijn beurt een importverbod ingesteld voor Europese landbouwproducten.

Premier Dmitri Medvedev van Rusland dreigde vandaag dat Rusland eventueel zijn luchtruim zou kunnen sluiten als tegenmaatregel tegen de nieuwe EU-sancties tegen zijn land. Dat zou volgens de premier tot het faillissement van de getroffen maatschappijen kunnen leiden.

Verrassingsbezoek
De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft vandaag een verrassingsbezoek afgelegd aan de zuidoostelijke havenstad Marioepol. Daarmee wilde hij de inwoners van de door separatisten belegerde stad een hart onder de riem steken. Velen van hen hebben de afgelopen dagen betoogd tegen de rebellen en Rusland.

Porosjenko liet weten Marioepol niet te zullen opgeven. "Dit is Oekraïens land. We zullen het aan niemand overdragen", twitterde de president, die ook meldde dat versterkingen onderweg waren. Porosjenko zei ook dat de rebellen 1200 gevangenen zullen overdragen.

Marioepol is strategisch gelegen aan de Zee van Azov, ruim vijftig kilometer van de grens met Rusland. Drie weken geleden begonnen de separatisten hier een derde front, mogelijk met de bedoeling een doorgang over land te forceren naar het schiereiland de Krim, dat in maart door Rusland werd geannexeerd. De Krim is nu vanuit Rusland alleen per veerboot bereikbaar.

Het rebellenoffensief werd twee weken geleden gestopt door Oekraïense strijdkrachten, maar de stad ligt binnen bereik van het geschut van de separatisten. Vanochtend en gisteren werd melding gemaakt van gevechten en artilleriebeschietingen in onder meer de buitenwijken van Marioepol.

Meer dan 3000 doden
De beschietingen zijn een schending van de wapenstilstand die afgelopen vrijdag van kracht werd. Ook de inwoners van het ruim honderd kilometer noordelijker gelegen rebellenbolwerk Donetsk meldden schoten en explosies te hebben gehoord in sommige wijken van de stad. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

Ook afgelopen weekeinde werden meerdere schendingen gemeld in de buurt van het vliegveld van Donetsk dat nog in handen van het leger is. In Marioepol kwam een 33-jarige vrouw om het leven en werd een controlepost van de Oekraïense strijdkrachten beschoten.

De Verenigde Naties hebben vandaag laten weten dat het dodental van de oorlog in Oost-Oekraïne tot boven 3000 is gestegen. Daarbij zijn de slachtoffers van rampvlucht MH17 meegeteld.

Porosjenko schudt handen van werknemers van een staalfabriek in Marioepol. Beeld afp
Porosjenko schudt handen van werknemers van een staalfabriek in Marioepol.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden