EU-speech Hollande: Europa is meer dan een markt

De Franse president François Hollande in het Europees Parlement. Beeld afp
De Franse president François Hollande in het Europees Parlement.Beeld afp

Ook de Franse president François Hollande heeft zijn visie op Europa uit de doeken gedaan. In een rede voor het Europees Parlement in Straasburg zei Hollande dat de eurozone versterkt moet worden met een eigen budget, regering en een wisselkoersbeleid.

Jeroen Visser

'Europa is meer dan alleen een markt en een verdrag. En Europa is meer dan een verzameling naties met individuele belangen. En we kunnen niet alles wat we hebben opgebouwd steeds bevragen. Maar het is legitiem dat we praten over een nieuwe architectuur voor Europa', aldus Hollande. De Franse president zei niets te zien in een Europa à la carte, zoals de Britse premier Cameron onlangs bepleitte. Wel ziet hij heil in een 'gedifferentieerd' Europa, waarbinnen landen op thema's een kopgroep kunnen vormen en verder kunnen samenwerken.

De Franse president keek in zijn toespraak ook vooruit naar de onderhandelingen over de meerjarenbegroting, eind deze week. Hij zei te begrijpen dat landen willen bezuinigen, maar waarschuwde ervoor dat teveel besparingen de Europese economie zullen verzwakken. 'Het groeipact wat we in juni hebben afgesproken moet wel gerespecteerd worden. Het is niet goed om nu ineens teveel te bezuinigen.'

Ook riep hij indirect Nederland en Groot-Brittannië op concessies te doen. Beide landen willen dat het EU-budget kleiner wordt en dat hun netto-bijdrage aan Europa niet omhoog gaat. Hollande: 'Sommige landen willen dat Europa bezuinigt. Ook zijn er landen, wellicht dezelfde, die hun eigen korting op de EU-bijdrage willen behouden.'

Jeugdwerkloosheid
Hollande noemde een aantal 'principes' waarmee hij de onderhandelingen ingaat. Zo wil hij een Europees programma tegen jeugdwerkloosheid en geen bezuinigingen op het Europese landbouwprogramma. Verder wil hij 'een grote stem' voor het Europees Parlement.

Het was de eerste toespraak van de socialist als staatshoofd in het Europarlement. Hollande was zelf in 1999 korte tijd Europarlementariër. De toespraak van Hollande kan worden gezien als pro-Europese tegenhanger van de eurosceptische rede van Cameron onlangs. De Franse president sprak over Europa als 'prachtidee' en een 'uitzonderlijk avontuur'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden