Update

EU-speech Cameron: 'Niet praten over referendum maakt probleem juist erger'

De Britse premier David Cameron geeft zijn EU-speech. Beeld REUTERS
De Britse premier David Cameron geeft zijn EU-speech.Beeld REUTERS

De Europese Unie moet macht teruggeven aan lidstaten en democratischer worden. Alleen dat voorkomt dat de Britten de Europese Unie zullen verlaten. Dat zei de Britse woensdag premier Cameron in zijn langverwachte EU-speech. Hij kondigde een referendum aan over het Britse lidmaatschap van de EU.

Jeroen Visser

'Groot-Brittannië is nu zoals het altijd geweest is: onafhankelijk en open', zei Cameron. 'Ik ben geen Britse isolationist. Ik wil niet alleen een betere deal voor Groot-Brittannië, maar ook voor Europa. Wij zouden daar binnen Europa actief aan moeten bijdragen.'

Cameron wees in zijn speech op de noodzaak van een aantal hervormingen. Zo wil hij dat Europa flexibeler en competitiever wordt om de economische strijd met Azië en Amerika aan te kunnen gaan. Hierbij mag de EU haar eigen instellingen niet sparen. 'Kunnen we het grote aantal dure Europese instellingen echt verantwoorden?', aldus de premier. Daarnaast zei Cameron dat er macht van Brussel terug moet vloeien naar de lidstaten, zoals eerder beloofd is door Europese leiders. Hij noemde daarbij weinig concrete voorbeelden, maar 'niets zou onbespreekbaar moeten zijn'.

Ook moet de EU democratischer worden. Cameron bekritiseerde het 'groeiende democratisch gat tussen de EU en haar burgers', dat 'hier in het Verenigd Koninkrijk in het bijzonder gevoeld wordt'. Volgens Cameron moet daarin wat veranderen, anders 'drijven de Britse burgers richting een vertrek'. Cameron zei ook dat steeds meer Europese burgers gefrustreerd zijn doordat ingrijpende beslissingen niet in hun eigen parlement worden genomen. 'Europese leiders zijn verplicht deze zorgen serieus te nemen.' De premier benadrukte dat de EU een samenwerkingsverband is, met de interne markt als basis, en dat hij niks ziet in verdere politieke integratie.

Tot slot zei de Britse premier dat de Europese samenwerking eerlijker moet worden. In dit verband noemde hij het verschil tussen EU-landen binnen de eurozone en landen daarbuiten. Niet-eurolanden moeten zekerheid hebben dat ze toegang houden tot de interne markt, aldus Cameron.

Referendum
Hij wees op de speciale positie van Groot-Brittannië binnen Europa. 'Omdat Groot-Brittannië een eiland is, is er hier een bepaalde gevoeligheid over Europa. Dat zal ook niet veranderen. We zijn praktischer ingesteld als het gaat om de EU. Het is volgens ons niet een doel op zichzelf, maar een middel.'

De premier kondigde een referendum aan voor het Britse volk in 2017. 'Niet praten over het referendum maakt het probleem alleen maar erger. Dat maakt het juist meer waarschijnlijk dat onze burgers de EU uiteindelijk zullen afwijzen.' Cameron wil de keuze over het wel of niet lid blijven van de EU pas voorleggen als de door hem gevraagde hervormingen zijn doorgevoerd en in de volgende kabinetsperiode. Cameron moet dan wel de verkiezingen in 2015 winnen.

De premier nam de tijd om te betogen dat Groot-Brittannië veel heeft aan een lidmaatschap van de EU. 'We hebben meer macht en invloed als we samenwerken. Wij zijn met elkaar verbonden. We zouden de gevolgen van een vertrek uit de EU heel goed moeten overwegen. Het lidmaatschap van de gemeenschappelijke markt heeft ons veel opgeleverd.' Cameron zei dat als de hervormingen worden doorgevoerd, hij 'hartstochtelijk' campagne zal voeren om in de EU te blijven.

Cameron hield de speech in het Engelse hoofdkwartier van Bloomberg in het centrum van Londen. Lees de volledige tekst van de speech hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden