EU soepel voor Ierland en Portugal

Ministers van financiën bijeen in Dublin Nieuw inzicht: Alleen bezuinigen is contraproductief

DUBLIN - Ierland en Portugal krijgen zeven jaar langer de tijd om leningen terug te betalen die de landen uit Europese noodfondsen ontvangen. De ministers van financiën van de 17 eurolanden en de 27 EU-landen hebben dat gisteren besloten tijdens een vergadering in Dublin.

"Dit zal de noodzaak van herfinanciering (van leningen) voor beide landen verminderen", gaf eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem als toelichting. Het is een signaal dat de Europese instellingen bereid zijn tot meer soepelheid bij het oplossen van de financiële crisis, nu die meer landen treft en langer duurt dan gedacht.

Het besluit komt een dag nadat de vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Ashoka Mody, op de Ierse radio had gezegd dat uitsluitend bezuinigen geen goede keus is geweest voor Ierland. Mody was namens het IMF, en dus namens de 'trojka' van IMF, Europese Commissie en Europese Centrale Bank, verantwoordelijk voor het hulppakket voor Ierland. Die hulp was nodig nadat de Ierse overheid de schulden had overgenomen van een aantal Ierse banken, omdat die anders failliet zouden gaan.

"We hebben destijds besloten het probleem geheel over de boeg van besparingen op te lossen. Het is duidelijk dat de ervaring, als die ervaring al nodig was, uitwijst dat uitsluitend rekenen op besparingen contra-productief is", aldus Mody.

De opmerking kon op een cynische reactie rekenen van de Ierse premier Enda Kenny, die zei dat "het achteraf verwerven van inzicht altijd een mooie zaak" is. Het reddingsprogramma voor Ierland ging in 2010 van start. Ierland hoopt zich dit jaar weer zelf te kunnen bedruipen. Ook Portugal kreeg zo'n 'programma', in 2011.

Toch betekent de toegeeflijkheid over de leningen van Ierland en Portugal niet dat de Europese instellingen helemaal los gaan met het geven van ruimte aan landen in moeilijkheden.

Eurocommissaris Olli Rehn van economische zaken liet in Dublin weten: "Het blijft natuurlijk essentieel dat zowel Ierland als Portugal zich houdt aan de gemaakte afspraken van het reddingsprogramma. Want uiteindelijk zorgen de combinatie van groeibevorderende structurele hervormingen én begrotingsevenwicht voor herstel van het vertrouwen van investeerders. Dat zal maken dat de Ieren en Portugezen deze moeilijke crisis achter zich kunnen laten."

Dijsselbloem noemde Ierland "het levende voorbeeld dat reddingsprogramma's werken op voorwaarde dat verantwoordelijkheden worden genomen en er een echte wil is om te hervormen".

Dat past in een verhaal dat de Europese Commissie sinds 2009 houdt, namelijk dat het belangrijkste is dat landen structurele hervormingen doorvoeren om hun economie divers en gezond te maken. Als ze daar inspanningen voor leveren, maar het lukt een jaartje niet met het op orde hebben van de begroting, dan doet de Commissie daar niet moeilijk over.

De meeste EU-landen, ook Nederland, worden extra door de Europese Commissie gevolgd omdat ze een 'buitensporig tekort' hebben. Dat wil zeggen dat de staatsschuld meer is dan zestig procent en/of het begrotingstekort meer dan drie procent. Voor zulke landen wordt afgesproken dat zij binnen een aantal jaren de problemen oplossen. In Nederland geldt dit probleem sinds december 2009. De Nederlandse regering rekent erop dat de Europese Commissie door de vingers ziet dat het begrotingstekort ook dit jaar nog niet beneden de drie procent eindigt. Eurocommissaris Rehn gunde Spanje eind december al extra tijd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden