EU slaat visvangstadvies in de wind

quota | De politiek legt ons advies naast zich neer, zeggen wetenschappers. Staatssecretaris Van Dam is juist opgetogen.

JEANNINE JULEN en REDACTIE ECONOMIE

Met de gisteren gemaakte afspraken over hoeveel vis te vangen in Europese wateren, slaan de EU-lidstaten wetenschappelijk advies hierover deels in de wind. Dat blijkt uit informatie van het wetenschappelijke instituut International Council for the Exploration of the Sea (ICES), waarop de lidstaten zich zeggen te baseren. Vissers mogen volgend jaar bijvoorbeeld meer tarbot, kabeljauw en schol vangen dan ICES adviseert. Op de korte termijn is dat niet schadelijk, zegt ICES-onderzoeker David Miller. "Maar als je nu meer vist, is er in de toekomst minder van deze soorten over."

Staatssecretaris Martijn van Dam van economische zaken klonk gisteren echter opgetogen over de verleende visquota. Het gaat goed met de vis in de Noordzee, schreef hij in een persbericht. Vissers zouden daarom meer kunnen vangen en dus meer verdienen. Voor het ecosysteem in de Noordzee was die extra grote vangst absoluut niet schadelijk, meende de staatssecretaris. "We willen dat het goed gaat met de vis in de Europese wateren. Niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst. Daarom steun ik de aanpak van de Europese Commissie."

Maar die aanpak van de Europese Commissie zorgt er wel voor dat er komend jaar 10 procent meer tarbot dan nu uit de Noordzee wordt gehaald. Een heel andere uitkomst dan het advies van ICES. Dat instituut schroefde in zijn adviezen de tarbotvangst vorig jaar met 20 procent naar beneden. In 2017 zou er vanwege de relatief lage hoeveelheid tarbot in de Noordzee niet extra op gevist mogen worden. Hetzelfde geldt voor kabeljauw, een andere kwetsbare soort. Waar de ICES-onderzoekers adviseerden de vangst met 4 procent te verminderen, gaat de vissersvloot er nu juist 5 procent op vooruit.

Onderzoeker David Miller snapt het ergens wel. "We hebben een aantal keren gehad dat we strenger adviseerden dan nodig. Onder andere bij de kabeljauw. Gek is het dus niet dat ze erboven gaan zitten." Maar goed is het ook niet, meent Miller. "De kabeljauw is een zeer kwetsbare soort die nu de ruimte nodig heeft om in aantal te groeien. Het is beter om er minder op te vissen."

Irene Kingma, directeur van de Nederlandse Elasmobranche Vereniging voor haaien en roggen, heeft minder compassie met de EU-lidstaten. Net als Van Dam was ze bij de onderhandelingen in Brussel aanwezig. En net als de Stichting Noordzee en het internationale Pew Charitable Trusts is ze "erg teleurgesteld" in het eindresultaat. "Die onderhandelingen in Brussel zijn van het klassieke soort. Iedereen wil iets mee naar huis nemen. Maar we hebben het hier wel over het ecosysteem in oceanen."

Het is vooral het harde roepen van vissers dat ervoor zorgt dat lidstaten van het wetenschappelijke advies afwijken, zegt Kingma. Ze herinnert zich nog de Schotse visserlui die naast haar de champagneflessen opentrokken. "Juist nu de brandstofprijzen heel laag zijn, zouden ze een duurzaamheidslag kunnen slaan. In plaats daarvan zoeken ze zoveel mogelijk de rek op."

Een woordvoerder van staatssecretaris Van Dam geeft aan dat de wetenschappelijke adviezen in veel gevallen wel "leidend zijn".

Dat er bij de tarbot, kabeljauw en schol van is afgeweken, komt volgens hem doordat de lidstaten tot een compromis moesten komen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden