EU scherpt sancties aan

De Europese Unie scherpt de bestaande economische sancties tegen Joegoslavië flink aan. Verder roept zij alle lidstaten en sportbonden op een sportboycot tegen het land in te stellen.

Nederland heeft lang voor een sportboycot geijverd. Onder druk van Griekenland bleef het gisteren bij een aanbeveling om geen Joegoslavische atleten of teams meer uit te nodigen. ,,Maar wie het toch nog doet, weet de ogen van heel Europa op zich gericht'', waarschuwde Europees commissaris Hans van den Broek.

De ministers van buitenlandse zaken keurden ook formeel het olie-embargo tegen de Balkanstaat goed. Dat wordt komende vrijdag van kracht. Minister Van Aartsen van buitenlandse zaken zei er niet aan te twijfelen dat de boycot in de praktijk ook werkt. Hij rekent erop dat de Navo voor scherpe controle gaat zorgen.

De ministers breidden alle sancties uit die zij de laatste jaren hadden ingesteld. Die hadden tot dusver niets om het lijf, klagen diplomaten en de Europese Commissie. Vooral Griekenland hield lange tijd elke verscherping tegen. ,,Een prachtig signaal aan Belgrado hoe eensgezind de EU is'', aldus Van Aartsen.

Het inreisverbod wordt uitgebreid tot president Milosevic, zijn familie en de politieke leiding van Joegoslavië. Tot nu toe kreeg alleen een groepje Serviërs dat direct betrokken was bij de onderdrukking in Kosovo en de persbreidel in Belgrado, geen visum meer.

Bedrijven in EU-landen mogen vanaf nu geen apparatuur meer leveren om de schade van de bombardementen bij bedrijven te herstellen. Europese verzekeringsmaatschappijen kunnen geen exportkredieten meer verstrekken. Onder de bestaande regels was het alleen de EU-regeringen zelf verboden zich garant te stellen.

Alle burgerluchtverkeer vanaf EU-grondgebied naar Belgrado wordt verboden. Nu geldt er alleen een landingsverbod voor de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT. Het investeringsverbod wordt uitgebreid. De bestaande regels waren zo vaag geformuleerd dat geen Europese investeerder zich eraan stoorde.

Naast de tegoeden van de Joegoslavische regering bij EU-banken die al waren bevroren, gebeurt dat op korte termijn ook met het geld van alle bedrijven en particulieren die banden hebben met het bewind in Belgrado. Of er nog Joegoslavische bedrijven zijn met geld op Europese banken, wist Van Aartsen niet. ,,Het gaat erom dat we alle economische kanalen afsluiten.''

Op 27 mei houdt de Unie een conferentie in Bonn met alle buurlanden van Joegoslavië over de wederopbouw van de regio.

Het is nog de vraag hoe de Navo de olieboycot tegen Joegoslavië gaat afdwingen. Zonder goedkeuring van de Verenigde Naties is dat formeel onmogelijk. De Navo is niet van plan geweld te gebruiken. ,,Wij kunnen geen schepen tegenhouden'', zei Navo-generaal Naumann gisteren in Washington. De Navo wil op zee een confrontatie vermijden met Rusland. Hooguit zal de Navo vrachtschepen inspecteren en vragen terug te keren. Rusland heeft gezegd dat het door zal gaan met olieleveranties naar het bevriende Joegoslavië.

De Navo heeft gisteren de laatste brug gebombardeerd over de Donau bij Novi Sad. Volgens het Joegoslavische persbureau Tanjug zijn 17 mensen omgekomen en 37 gewond bij luchtaanvallen op de stad Kursumilja, onder wie een baby.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden