EU schaart zich achter Madrid en is niet van plan te bemiddelen

Frans Timmermans gisteren in Straatsburg.  Beeld AP
Frans Timmermans gisteren in Straatsburg.Beeld AP

"Het is tijd om te praten", zei Frans Timmermans gisteren over de gespannen situatie in Catalonië. Maar bij een eventuele dialoog lijkt hij geen rol voor de Europese Unie te zien.

Pieternel Gruppen

De vicevoorzitter van de Europese Commissie ging gisteren in debat met het Europees Parlement (EP) dat in Straatsburg bijeen was. Timmermans noemde het 'fundamenteel' dat grondwetten in de Europese Unie en rechterlijke uitspraken worden gerespecteerd. Volgens het Spaanse hooggerechtshof en de regering in Madrid druiste het referendum dat de Catalaanse deelregering afgelopen zondag organiseerde, in tegen de grondwet en verklaarden het illegaal. De Europese Commissie schaart zich nu duidelijk achter Madrid.

"Geweld lost niets op in de politiek, maar het is de taak van een regering om de rechtsstaat overeind te houden en dit gaat soms gepaard met proportioneel geweld", zei Timmermans verder. Of de Spaanse politie zondag te hardhandig had ingegrepen - er vielen honderden gewonden - daar liet Timmermans zich niet over uit. Ska Keller, fractievoorzitter van de Groenen in de EP, deed dat wel en was daarmee een van de weinigen die openlijk het optreden van de Spaanse politie veroordeelde. "Dit was massaal politiegeweld en het was buiten alle proportie. Wat je verder ook over het referendum denkt, dit geweld valt niet te verdedigen", zei zij.

Bijval

Maar Madrid kon in Straatsburg toch vooral op bijval rekenen van de grote fracties. Zij toonden zich over het algemeen begripvol over de opstelling van de Spaanse premier Mariano Rajoy. Zo zei Gianni Pittella van de sociaaldemocraten dat het een provocatie zou zijn als Catalonië eenzijdig de onafhankelijkheid uitroept, zoals de Catalaanse premier Puigdemont voor ogen heeft.

En Manfred Weber van de christendemocraten, waar ook de partij van Rajoy deel van uitmaakt, betoogde dat de EU de wens noch het recht heeft om zich te bemoeien met een 'volwassen democratie' als Spanje.

Dat lijkt Timmermans ook niet van plan. "Dit is een interne zaak van Spanje. De echte antwoorden moeten komen van de betrokkenen: de 46 miljoen Spanjaarden", zei hij.

Lees hier meer nieuws en achtergronden over het Catalaans referendum.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden