Update

EU roept Egypte op geweld te staken - ruim 100 doden

Caïro, vrijdag. Beeld reuters
Caïro, vrijdag.Beeld reuters

EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft zaterdag de partijen in Egypte opgeroepen een einde te maken aan het geweld. Dat liet haar woordvoerder weten in Brussel. Bij de gevechten in Egypte tussen voor- en tegenstanders van de afgezette president Muhamed Mursi zijn volgens de BBC vrijdag en zaterdag in Caïro zeker 100 doden gevallen.

Ashton betreurt de slachtoffers 'ten zeerste' en volgt met bezorgdheid de ontwikkelingen in Egypte. Bij gevechten tussen voor- en tegenstanders van de afgezette premier Mohamed Mursi vielen vrijdag en zaterdag tientallen doden.

Meldingen van doden en gewonden in Egypte lopen uiteen. Het Egyptische ministerie voor Gezondheid meldde zaterdagochtend 29 doden en 649 gewonden maar paste dat steeds weer aan. De Moslimbroederschap, de partij waar Mursi uit voortkomt, meldde ruim 70 doden. Voor- en tegenstanders van Mursi gingen vrijdag massaal de straat op na oproepen om te demonstreren.

Volgens ooggetuigen werd zaterdag nog steeds gevochten in de straten van de Egyptische hoofdstad, in het bijzonder rond de Rabaa al-Adawiya moskee waar aanhangers van Mursi zich hebben verzameld. Mogelijk zijn de gevechten het gevolg van acties van veiligheidstroepen om de straten schoon te vegen en de menigte uit elkaar te jagen.

Mandaat militairen
Op het Tahrirplein staan nog steeds duizenden aanhangers van legerchef Abdel-Fattah El-Sissi. Er werden portretten van de glimlachende generaal meegedragen die 'de liefde van het volk' uitriepen. Er hing ook een spandoek met de tekst 'Het volk, bron van alle macht, geeft het leger en de politie toestemming terrorisme weg te vagen'. El-Sissi riep de burgers eerder deze week op tot demonstraties om de militairen zo een 'mandaat' te geven om op te treden tegen 'geweld en terrorisme'.

El-Sissi gaf de Moslim Broederschap, de partij van Morsi, tot zaterdagmiddag om deel te nemen aan een nationale verzoening. Hij dreigde de aanhang van de partij die zich schuldig zou maken aan geweld en terrorisme, met wapengeweld aan te zullen pakken.

De militairen zonden in afwachting van de gebeurtenissen vrijdag grote aantallen politiemensen en militairen naar Cairo. Bij het presidentieel paleis en het Tahrirplein werden tientallen pantserwagens en tanks opgesteld. Er zijn ook helikopters ingezet. Ook elders in het land stonden duizenden agenten en militairen paraat.

Een onderzoeksrechter heeft eerder vrijdag de detentie van Mohammed Morsi gelast in verband met een onderzoek naar zijn banden met Hamas, dat hem en dertig andere leiders van de Moslimbroederschap zou hebben geholpen in 2011 uit de gevangenis te ontsnappen. Morsi, die sinds zijn afzetting op een onbekende plaats werd vastgehouden, is nu formeel voor vijftien dagen onder arrest geplaatst, meldde het staatspersbureau MENA.

Volksopstand
De zaak betreft de massale gevangenisuitbraak van Moslimbroeders ten tijde van de volksopstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak in 2011. Volgens de Egyptische media speelden Hamas, de Palestijnse vleugel van de beweging en de sjiitische Hezbollah in Libanon een belangrijke rol bij deze uitbraak, waarbij veertien cipiers werden gedood. Morsi is vanwege hun dood ook aangeklaagd voor moord.

De Moslimbroederscahp heeft de aanklachten tegen Morsi meteen verworpen. De beweging eist onverkort dat Morsi in zijn ambt terugkeert. Woordvoerder Ahmed Aref noemde de aanklachten tegen Morsi 'het bankroet van de leiders van een bloedige coup'. 'Egyptenaren wijzen de terugkeer van een dictatoriale politiestaat met repressie, tirannie en diefstal af.'

Een helikopter boven het Tahrirplein in Caïro. Beeld reuters
Een helikopter boven het Tahrirplein in Caïro.Beeld reuters
Tahrirplein Beeld epa
TahrirpleinBeeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden