EU ratificeert klimaatakkoord van Parijs

Eurocommissaris Miguel Arias Cañete van milieu acht het onmogelijk dat individuele EU-landen het klimaatakkoord van Parijs niet zullen ratificeren. Beeld EPA
Eurocommissaris Miguel Arias Cañete van milieu acht het onmogelijk dat individuele EU-landen het klimaatakkoord van Parijs niet zullen ratificeren.Beeld EPA

Heel soms gaan dingen in Brussel sneller dan daarbuiten. "Wat sommigen voor onmogelijk hielden, is nu realiteit", twitterde 'EU-president' Donald Tusk nadat de 28 milieuministers vanmiddag besloten tot een versnelde ratificatie van het klimaatakkoord van Parijs. Daardoor telt de Europese Unie weer mee in de mondiale strijd tegen klimaatverandering, zo was althans de onderliggende boodschap.

De eendracht kwam moeizaam tot stand - met name kolenland Polen stribbelde tegen - maar uiteindelijk vinden alle 28 landen dat de EU vaart moet maken met de uitvoering van het akkoord dat op 12 december vorig jaar in Parijs werd gesloten. De EU-ratificatie kan volgende week een feit zijn, lang voordat alle nationale parlementen in de lidstaten er hun zegje over hebben kunnen doen.

Die procedures duren lang, terwijl de grootvervuilers China en de Verenigde Staten 'Parijs' al hebben geratificeerd en India zondag volgt.

Tot nu toe hebben zeven individuele EU-lidstaten geratificeerd. Nederland is nog niet zo ver. Staatssecretaris Sharon Dijksma van milieu zei in Brussel dat het 'een kwestie van weken' is voordat het akkoord ter goedkeuring bij de Tweede Kamer ligt.

Het klimaatakkoord van Parijs, gesloten door bijna tweehonderd landen, bevat bindende afspraken om de temperatuurstijging van de aarde tot maximaal 2 graden Celsius te beperken, met de intentie om het zelfs bij 1,5 graad te houden. De afspraken komen neer op het geleidelijke afzweren van fossiele brandstoffen.

Europa, van oudsher een voortrekker op milieugebied, dreigde dit jaar door de wirwar van nationale goedkeuringsprocedures de risee van de wereld te worden. Nu mag de EU waarschijnlijk alsnog aanschuiven bij de nieuw te vormen club van Parijs-ondertekenaars die voor het eerst bijeenkomt tijdens de volgende klimaatconferentie, in november in het Marokkaanse Marrakesh.

Reputatie
"Onze reputatie stond op het spel", zei de Spaanse Eurocommissaris Cañete van milieu. "Er werd gezegd dat Europa te ingewikkeld is om beslissingen te nemen. Vandaag hebben we laten zien dat we daadkracht kunnen tonen."

Daarmee kent het akkoord van Parijs een ongekend uitvoeringstempo. De afspraken worden officieel van kracht dertig dagen nadat minstens 55 landen, die samen goed moeten zijn voor zeker 55 procent van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen, ze hebben geratificeerd. Met de EU definitief aan boord zou die datum 7 november kunnen worden - de openingsdag van 'Marrakesh'.

'Parijs' wordt dus binnen een jaar van kracht. Ter vergelijking: het vorige grote klimaatakkoord, het protocol van Kyoto uit 1997, had daarvoor ruim zeven jaar nodig.

Op de vraag wat er gebeurt als individuele EU-landen uiteindelijk niet ratificeren, antwoordde Cañete met grote stelligheid. "Dat scenario acht ik onmogelijk. Dit is niet een van die overeenkomsten waarbij ik moeilijkheden verwacht", aldus de Spaanse oud-minister, in een wellicht onbedoelde knipoog naar het EU-Oekraïne-associatieakkoord dat door het Nederlandse referendum nog steeds open ligt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden