EU probeert natuurregels te versoepelen

Een fabriek bouwen in een duinpark of een snelweg leggen door een bos: dat mag niet zomaar. Europese wetgeving verplicht Nederland en andere EU-landen op dit moment nog om beschermde natuurgebieden aan te wijzen en te beschermen.

Het Noordhollands Duinreservaat, de Waddenzee, het Lauwersmeer, de Veluwe, de Sint Pietersberg: het zijn allemaal voorbeelden van natuurgebieden die mede beschermd worden door Europese wetgeving. Zo'n 160 natuurgebieden in Nederland - en meer dan 27 duizend in heel Europa - genieten soortgelijke bescherming. Ook vogels en bedreigde dieren zijn beschermd door deze EU-wetgeving, in vaktermen de 'Vogel- en Habitatrichtlijn' genoemd.

Perfect zijn de Europese wetten niet: zo kunnen nationale regeringen, onder bepaalde voorwaarden, besluiten om tóch te jagen op beschermde vogels of dieren. Of tóch die fabriek, megastal of dat vliegveld naast een natuurgebied te bouwen. Maar de drempel om dit soort natuurafbraak door te zetten is dankzij de Vogel- en Habitatrichtlijn een stuk hoger.

Té hoog volgens de Brusselse groeilogica. De economie móet en zal groeien en geen boom of dier mag een obstakel vormen voor die groei. De Europese Commissie is daarom een enquête gestart, die overduidelijk bedoeld is om het nut van Europese natuurwetgeving in twijfel te trekken. Met suggestieve vragen als 'Is er nog steeds behoefte aan EU-wetgeving ter bescherming van soorten en habitats?' en 'Hoe verhouden de kosten van natuurwetgeving zich tot de voordelen ervan?' wordt gericht gevist naar argumenten om van 'lastige' natuurbeschermingswetten af te komen.

Enquêtes zoals deze, in officiële termen 'publieksconsultatie' genoemd, zijn doorgaans een eerste stap om EU-wetgeving aan te passen. De enquête is als je niet thuis bent op het EU-web (zoek op EUsurvey EUnature) moeilijk te vinden voor de mensen thuis, maar gemakkelijk voor grote bedrijven die op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit Brussel. Bedrijven die baat hebben bij soepelere natuurwetgeving om tóch die snelweg of fabriek in een kwetsbaar natuurgebied aan te leggen.

Ik zeg daarom: natuurliefhebbers, sla de handen ineen en laat ook een groene stem horen in de publieksconsultatie. Om duidelijk te maken dat het belangrijk is om natuurgebieden en diersoorten in Nederland en in de rest van Europa te (blijven) beschermen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden