EU plaatst vraagtekens bij Ethiopische verkiezingen

(Novum/AP) - De parlementsverkiezingen van afgelopen mei in Ethiopië moeten worden gezien als een stap in democratische richting, maar beantwoordden op tal van cruciale punten niet aan democratische criteria. Het hoofd van de waarnemersmissie van de Europese Unie in Ethiopië, Ana Gomes, heeft dit donderdag gezegd in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Gomes noemde wijdverbreide schendingen van de mensenrechten, arrestaties van oppositieleden en intimidatie van ooggetuigen. Zij zei dat de politie met dodelijk geweld had gereageerd op een betoging van de oppositie. Volgens mensenrechtenorganisaties werden 42 mensen doodgeschoten bij ongeregeldheden die na de verkiezingen uitbraken.

Volgens Gomes hebben kiezers en kandidaten onvoldoende mogelijkheden gehad om in beroep te gaan tegen de uitslag van de verkiezingen. 'Tastbare bewijzen' van onregelmatigheden die door de oppositie zijn aangedragen, zijn genegeerd, waardoor de regeringscoalitie rechtmatig betwiste zetels behield.

De vice-voorzitter van de oppositionele Coalitie voor Eenheid en Democratie, Berhanu Nega, noemde het EU-rapport een goede basis voor besprekingen met de regering. Berhanu zei dat de oppositie op grond van dat beraad zal bepalen of zij het parlement wel of niet zal boycotten. Minister van informatie Bereket Simon zei dat de EU de oppositie steunt en verweet Gomes partijdigheid.

De voornaamste regeringspartij, het Ethiopisch Revolutionair Democratisch Volksfront, behaalde op 15 mei 296 van de 547 parlementszetels; met het front verbonden kleine partijen kwamen op 22 zetels. In totaal kwam de regeringscoalitie op 318 zetels, ruim voldoende om een regering te kunnen vormen.

De grootste oppositiegroepering, de Coalitie voor Eenheid en Democratie, won 109 zetels; een andere oppositiepartij, het Verenigd Ethiopisch Democratisch Front, vergaarde 52 zetels.

De verkiezingen werden gezien als een test van de belofte van premier Meles Zenawi om de democratie in Ethiopië, dat hij al veertien jaar leidt, te bevorderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden