EU-peilingen deze week - Grieken willen weg uit eurozone

Weg met de euro, staat op dit spandoek in GriekenlandBeeld ap

Hoe staat het met het draagvlak voor de EU, heeft de populariteit van de euro haar dieptepunt bereikt? Een kort overzicht van de EU-peilingen van deze week.

De peiling die afgelopen dagen het meest in het oog sprong, is die uit Griekenland. Hoe zwaar de bezuinigingsmaatregelen van de eurozone ook waren, veel Grieken bleven trouw aan de blauwe sterrenvlag. Maar de afgelopen maand daalde de populariteit met 16 procentpunten en heeft 66 procent een negatieve opvatting over de EU.

Een tweede Griekse peiling liet zien dat 54 procent wel oren heeft naar een Grexit mochten de leningsvoorwaarden voor het land niet verbeteren. Ruim 43 procent wil zelfs de EU vaarwel zeggen.

Somberheid troef is het ook bij onze Oosterburen. Daar zien de middenstanders geen tekenen van een spoedige economische opleving. 81 procent van de Duitse MKB'ers denkt dat de economie van de eurozone op middellange termijn zwak blijft. De helft vreest zelfs dat de komende jaren een euroland omvalt. Wil Duitsland uit de crisis komen, dan is het volgens 85 procent van de middenstanders beter om de handel met landen buiten de EU te intensiveren.

Nederlanders, althans, de Nederlanders die meedoen aan het panel van Maurice de Hond, zijn optimistischer. 43 procent denkt dat de dip tussen nu en 2016 achter de rug is. 34 procent vreest dat we tot na 2016 moeten wachten en 9 procent is er van overtuigd dat we er nooit meer uitkomen.

Terug naar de Duitse peilingen: het Alternatief voor Duitsland, beter bekend als de anti-europartij, kan bij de komende verkiezingen rekenen op 3 procent van de stemmen. Toch heeft de partij volgens peilingbureau INSA een groot potentieel. Tweederde van de Duitsers is helemaal klaar met de miljarden kostende reddingsoperaties.

Het lijkt het CDU niet te deren. Bondskanselier Angela Merkel, warm pleitbezorger van meer Europese integratie, kan nog altijd rekenen op 40 procent van de stemmen. Daarmee staat zij en haar partij een straatlengte voor op de sociaaldemocratische SPD die niet verder komt dan 27 procent.

De Cyprioten zijn het opvallend eens over de spaardersheffing die het eiland boven het hoofd hangt. Slecht plan, vindt 91 procent van de Cyprioten. Ruim 67 procent zou liever vandaag dan morgen uit de eurozone stappen en zich tegen een Russisch berenvelletje aanvleien.

Optimisme is er onder een economenpanel over de positie van Spanje. Vorige maand dachten zestien van de 49 deskundigen dat Spanje het infuus niet meer kon vermijden. Deze mand was dat aantal gezakt tot zeven.

Datzelfde panel is wel somberder over Slovenië. 26 economen denken dat het land moet aankloppen bij het IMF en EU, tegenover 16 vorige maand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden