EU-parlement wil snel strengere testen voor diesels

Commissie zou auto-industrie twee jaar uitstel willen geven. Onacceptabel, stellen politici: De techniek is er al.

Niets twee jaar uitstel voor de auto-industrie, er moeten op korte termijn al strengere testen komen voor dieselauto's. Europarlementariërs voelen niets voor de uitgelekte voorstellen van de Europese Commissie om nieuwe dieselwagens maximaal twee jaar respijt te geven om aan de Europese normen voor de uitstoot van stikstofoxide te voldoen.

Brussel wil een overgangsfase van twee jaar tussen september 2017 en september 2019, waarin nieuwe dieselmodellen maximaal 60 procent meer stikstofoxide mogen uitstoten dan de huidige EU-norm van 80 mg/km. Vanaf najaar 2019 is alleen nog een 'technische overschrijding' van 18,7 procent toegestaan. Deze marge is nodig omdat de nieuwe meettest in Europa op basis van normaal rijgedrag onnauwkeuriger is dan de gangbare laboratoriumtest.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy vindt het 'onacceptabel' dat Brussel zich zo laat leiden door de autolobby. "De techniek is er al, waarom zo lang wachten?'' Hij wil dat binnen zes maanden strengere eisen. "Het moet gedaan zijn met het sjoemelen van autoconcerns."

Ook zijn GroenLinks-collega Bas Eickhout vindt de extra tijd onacceptabel. "Ook met de nieuwe meetmethode is de norm van 80 mg/km te halen. Ik kan dit niet ambitieus noemen en het levert geen schone diesels op." Hij wijst erop dat de normen in de Verenigde Staten veel strenger zijn.

CDA'er Annie Schreijer-Pierik vindt een overgangsfase van 'praktisch belang'. Maar ze zegt ook dat de auto-industrie moet bijdragen aan het verminderen van de uitstoot.

Webtest voor VW-rijder

Nederlandse automobilisten kunnen nu op internet controleren of hun auto software bevat die fabrikant Volkswagen heeft gebruikt bij het sjoemelen met uitstootwaarden. Rijders van een Volkswagen, Audi, Seat en Skoda die op 'info.volkswagen.com/nl' hun chassisnummer invullen, zien direct of hun auto betrokken is bij het dieselschandaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden