EU-parlement verzet zich tegen tolplan van Duitsland

Het Europees Parlement heeft zich gisteren met 510 tegen 126 stemmen tegen invoering van het tolsysteem op de Duitse snelwegen gekeerd, met name omdat het een grote kostenpost zou zijn voor automobilisten uit andere landen. "De Europese Commissie moet de bezwaarprocedure weer opstarten", vinden EU-parlementariërs Wim van de Camp en Jeroen Lenaers (CDA).


Volgens het parlement discrimineert de Duitse tol op basis van nationaliteit. Het plan voorziet in wegenvignetten voor de Autobahn die voor schone auto's goedkoper zijn. Duitse weggebruikers krijgen als compensatie korting op de wegenbelasting. Die korting is hoger naarmate een auto milieuvriendelijker is, maar telt alleen voor Duitse auto's.


"Buitenlandse weggebruikers betalen dus de tekorten in de Duitse wegenbelasting", stelt Van de Camp. "We willen niet wachten tot een Europese rechter over een paar jaar de wet naar de prullenbak verwijst.


Kleinere wegen in Duitsland blijven overigens buiten het systeem.


Brussel kondigde in september aan het tolplan voor te leggen aan het Europees Hof van Justitie. In november sloot EU-commissaris Violeta Bulc van transport ineens een akkoord met de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt en werd de procedure opgeschort. Toen EU-parlementariërs uit tien lidstaten daarover in februari opheldering vroegen, zei Bulc de definitieve wetsteksten af te wachten. Als het plan doorgaat, stappen Nederland en Oostenrijk naar de rechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden