EU-parlement schuift stemming over TTIP voor zich uit

Een demonstratie tegen TTIP tijdens de G7-top van deze week in Duitsland. Beeld epa
Een demonstratie tegen TTIP tijdens de G7-top van deze week in Duitsland.Beeld epa

Het Europees Parlement heeft een cruciale stemming over het Europees-Amerikaanse vrijhandelsoverleg, gepland voor vandaag, onverwachts uitgesteld. Binnen de sociaal-democraten heerst grote verdeeldheid over het meest omstreden onderdeel: een beoogde bepaling die investeerders moet beschermen tegen overheden (het Investor-State Dispute Settlement, ofwel ISDS).

Het uitstel kan worden beschouwd als een overwinning voor de tegenstanders van die investeerdersbescherming, vooral aan de linkerflank van het parlement. Zij verzetten zich tegen een mogelijk privaat tribunaal om geschillen te beslechten tussen investeerders en overheden. Tegenstanders vrezen dat zo'n tribunaal nationale rechtssystemen en democratische beginselen ondermijnt.

Het overleg over een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de VS, bekend onder de afkorting TTIP, loopt inmiddels twee jaar. De hoofdrolspelers hopen het nog dit jaar eens te worden, zo werd ook weer onderstreept op de voorbije G7-top in Zuid-Duitsland.

Het Europees Parlement heeft een zware stem, want het kan het eindresultaat afkeuren. De voor vandaag geplande stemming was bedoeld om alvast piketpaaltjes te slaan.

Parlementsvoorzitter Martin Schulz (foto) besloot formeel op grond van die stortvloed aan amendementen om het rapport weer terug te verwijzen naar de handelscommissie. Beeld afp
Parlementsvoorzitter Martin Schulz (foto) besloot formeel op grond van die stortvloed aan amendementen om het rapport weer terug te verwijzen naar de handelscommissie.Beeld afp

Vorige week stemde de handelscommissie van het Parlement in met een redelijk positief gestemd rapport over TTIP, inclusief een aangepast ISDS-voorstel dat aan veel bezwaren tegemoet moest komen. Maar daarna brak onrust uit onder sociaal-democraten die niet in die commissie zitten. Agnes Jongerius (PvdA) diende een amendement in om ISDS in zijn geheel weg te laten uit het verdrag.

Dat was nog maar één van de ruim 200 amendementen die vandaag in stemming zouden worden gebracht in Straatsburg. Parlementsvoorzitter Martin Schulz besloot formeel op grond van die stortvloed aan amendementen om het rapport weer terug te verwijzen naar de handelscommissie, in samenspraak met de voorzitter daarvan, Bernd Lange (evenals Schulz een Duitse sociaal-democraat). Die heeft duidelijk nog wat werk te verrichten om zijn geestverwanten op één lijn te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden