EU-parlement keurt ratificatie klimaatverdrag goed

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bedankte de EU voor
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bedankte de EU voor "het getoonde leiderschap".Beeld afp

Het Europees Parlement heeft vandaag in Straatsburg met overweldigende meerderheid de ratificatie door de EU van het klimaatakkoord van Parijs goedgekeurd. Daardoor kan het wereldwijde verdrag nog dit jaar in werking treden.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, speciaal voor de ratificatieceremonie naar het parlement gekomen, bedankte de EU voor "het getoonde leiderschap". De 28 EU-milieuministers gaven afgelopen vrijdag gezamenlijk groen licht voor ratificatie, nog voor alle nationale parlementen het verdrag hebben bekrachtigd, inclusief Nederland.

Van de 751 Europarlementariërs stemden er 610 voor. D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy was een van de velen die van een historische stemming sprak. "We moeten nu keihard aan de slag om de afspraken in concrete doelen uit te werken.''

Zijn CDA-collega Annie Schreijer-Pierik ziet "grote kansen'' voor duurzame ondernemers in Nederland bijvoorbeeld op het gebied van zonnepanelen en woningisolatie. PVV'er Marcel de Graaff stemde tegen. Volgens hem zullen "hardwerkende burgers'' meer moeten gaan betalen voor hun elektriciteit.

Mijlpaal
Het verdrag kan in werking treden als 55 landen die opgeteld verantwoordelijk zijn voor minstens 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen het akkoord hebben geratificeerd. Met de EU erbij is die mijlpaal bereikt. Ban Ki-moon zei dat nu 63 partijen hebben geratificeerd, waaronder de grootste vervuilers China, de Verenigde Staten en India.

Dat gebeurde in recordtijd, nadat in december in Parijs bijna tweehonderd landen overeen waren gekomen om door uitstootreductie de wereldwijde temperatuurstijging tot minder dan 2 graden Celsius te beperken. Volgende maand vindt een nieuwe VN-klimaattop plaats, in Marrakesh, waar een uitvoeringsorgaan wordt opgericht. Daarin krijgt de EU een zetel, evenals alle landen die het verdrag hebben geratificeerd.

Nederland houdt in deze nieuwe organisatie een waarnemersstatus zolang de Kamer het verdrag niet heeft geratificeerd. Vrijdag levert een EU-delegatie de ratificatie-aktes in New York af. Dertig dagen erna wordt het verdrag van kracht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden