Malta

EU-parlement: Aanblijven premier Malta hindert moordonderzoek

Premier Joseph Muscat van Malta (rechts) en ambtgenoot Mark Rutte bij aanvang van de tweede dag van de EU-top, afgelopen vrijdag.  Beeld ANP
Premier Joseph Muscat van Malta (rechts) en ambtgenoot Mark Rutte bij aanvang van de tweede dag van de EU-top, afgelopen vrijdag.Beeld ANP

De gang rond de moord op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia baart EU- parlementariërs nu grote zorgen.

Het Europees Parlement heeft de Maltese premier Joseph Muscat nog iets verder in het politieke verdomhoekje van de Europese Unie gedrukt. Een resolutie over de recente ontwikkelingen rond de brute moord in 2017 op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia staat bol van de zorgen over de rechtsstaat in Malta. Die motie van afkeuring, want zo kan die tekst wel worden opgevat, kreeg in Straatsburg een overweldigende meerderheid van 581 stemmen achter zich.

Nieuwe onthullingen over de moordzaak tonen aan dat de opdrachtgevers dicht tegen Maltese regeringskringen aanschurkten. De naam van onder anderen Muscats stafchef Keith Schembri dook op. De steenrijke zakenman Yorgen Fenech, die goede banden had met de politieke elite, werd gearresteerd tijdens een poging om Malta met z’n jacht te ontvluchten.

Muscat kondigde begin deze maand zijn aftreden aan, maar niet per direct. Hij vertrekt op 12 januari. De resolutie van het Europees Parlement is in die zin mild te noemen dat ze niet expliciet oproept tot Muscats onmiddellijke vertrek. Een eerste persbericht met de kop ‘Europees Parlement eist aftreden premier Malta’ werd later gecorrigeerd in ‘Onderzoek dreigt in gevaar te komen, als premier Muscat aanblijft’. Dat is ook wat in de resolutie staat.

Nog geen artikel 7-procedure

Het parlement wil ook nog niet zo ver gaan om direct te pleiten voor een artikel-7-procedure tegen Malta. Dit instrument kan worden ingezet tegen EU-lidstaten die het niet zo nauw nemen met de rechtsstaat. Momenteel lopen dergelijke (moeizame) procedures tegen Polen en Hongarije.

In de resolutie wordt de nieuwe Europese Commissie opgeroepen om de dialoog aan te gaan met Malta ‘in de context van het rechtsstaat-raamwerk’. Verder kan het parlement zich vinden in een uitspraak van Eurocommissaris Vera Jourová, vicevoorzitter voor ‘waarden en transparantie’. Die zei onlangs dat de ontwikkelingen in Malta, met name het uitblijven van hervormingen van het justitie-apparaat, aanleiding kunnen geven voor het in werking stellen van artikel 7.

Op de voorbije Europese top, eind vorige week, werd Muscat al een beetje met de nek aangekeken. Andere regeringsleiders verwachtten dat hij zelf over de kwestie zou beginnen, maar dat deed hij niet. Vervolgens nam premier Rutte (mede onder druk van de Tweede Kamer) hem apart voor een lang gesprek onder vier ogen. “Ik heb hem de zorgen van de Nederlandse regering en het parlement overgebracht”, zei Rutte na afloop.

Lees ook:
Hoe komt EU-lid Malta aan deze verziekte politieke cultuur?

Op zoek naar een antwoord, in de steile steegjes en op de hoge vestingsmuren van het eiland.

Europarlementariërs op Malta: ‘Het vertrouwen is ernstig aangetast’

Een delegatie van het Europees Parlement was begin deze maand in de Maltese hoofdstad Valletta om de druk op een eerlijk onderzoek naar de moord op journalist Daphne Caruana Galizia op te voeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden