EU overweegt sancties tegen Rusland vanwege 'wreedheden' in Syrië

Beeld EPA

De Europese Unie overweegt extra sancties tegen Rusland als de huidige 'wreedheden'' in Syrië doorgaan. Dat staat in de conceptconclusies van de EU-top in Brussel waar de Europese regeringsleiders praten over de relatie met Rusland.

De leiders spreken in de tekst hun 'sterke veroordeling' uit van de aanvallen op burgers in Aleppo door Syrië en zijn bondgenoten, waarbij Rusland in het bijzonder wordt genoemd. Zij roepen op tot 'onmiddellijke stopzetting' van de vijandelijkheden en eisen toegang voor humanitaire konvooien. Verder moeten verantwoordelijken worden berecht en moet het politieke overleg een herstart krijgen.

De EU heeft al sancties ingesteld tegen Rusland vanwege de situatie in de Krim en Oost-Oekraïne, maar extra maatregelen vanwege de Russische bombardementen in Syrië liggen gevoelig. Alle opties staan open, staat in de concepttekst, inclusief reisverboden en het bevriezen van tegoeden van personen en organisaties.

Op de top staat een 'brede en open' discussie over de relatie met Rusland geagendeerd, maar aangezien gesprekken over Syrië woensdagavond in Berlijn geen grote doorbraak opleverden, willen de leiders de druk op Moskou kennelijk toch opvoeren.

Volgens Max Abrahms, terrorisme-expert aan de Amerikaanse Northeastern University, zal Europa ook met sancties zijn zin niet krijgen. "Het Westen onderschat stelselmatig de Russische bereidheid om de Syrische regering te steunen."

'Intense' discussies

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hadden maandag in Luxemburg volgens een hooggeplaatste diplomaat al 'intense' discussies over de Russische rol in Syrië. Zij stelden dat de 'doelgericht bombardementen' en het gebruik van chemische wapens en vat- en clusterbommen mogelijk neerkomen op oorlogsmisdaden. Zij willen dat het Internationaal Strafhof dit gaat onderzoeken en kondigden al meer strafmaatregelen aan tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, die met zo'n tweehonderd andere Syriërs al op een Europese sanctielijst staan.

Vuurpauze

Rusland heeft toegezegd vanaf donderdag vier dagen lang gedurende elf uur per dag geen bombardementen op Oost-Aleppo uit. Maar dat is volgens de Verenigde Naties onvoldoende om de in de Syrische stad aanwezige rebellen zo ver te krijgen Aleppo te verlaten.

De VN-gezant Staffan de Mistura zei donderdag dat hij de dagelijkse vuurpauze verwelkomt om zieken en gewonden uit de stad te evacueren. Maar hij wil tegelijk de militanten van Jabhat Fateh al-Sham zo ver krijgen dat ze Aleppo verlaten. Ook wil hij gedaan krijgen dat de Syrische regering de lokale bestuurders laat zitten.

De Noorse VN-adviseur voor humanitaire zaken Jan Egelund hoopt dat vrijdag de eerste 'honderden' zieken en gewonden het oosten van Aleppo uit kunnen. Ze kunnen kiezen uit het westen van de stad, dat in handen is van het bewind van president Assad, of de plaats Idlib, waar de rebellen de controle hebben.

Egelund hoopt op uitbreiding van de vuurpauzes tot en met maandag. Hij maakte tevens melding van het ontbreken van een akkoord over transport van voedsel naar het belegerde Oost-Aleppo. De VN wacht op toestemming van Damascus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden