EU neemt tegenmaatregelen na Russische zwarte lijst

Martin Schulz Beeld epa
Martin SchulzBeeld epa

De Russische ambassadeur bij de Europese Unie zal geen toegang meer krijgen tot het Europees Parlement. Dat heeft parlementsvoorzitter Martin Schulz meegedeeld. De maatregel is een reactie op het inreisverbod dat Rusland vorige week heeft uitgevaardigd tegen verschillende europarlementsleden.

Rusland had een inreisverbod ingesteld tegen in totaal 89 personen die zich in het verleden kritisch hebben uitlaten over de Russische machthebbers. Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz maakt nu duidelijk dat de EU het daar niet zomaar bij zal laten. 'Het is nu gerechtvaardigd om te reageren met gepaste maatregelen', luidt het in een mededeling.

Schulz gaat op zijn beurt de Russische ambassadeur Vladimir Tsjisjov de toegang tot het parlementsgebouw ontzeggen. Ook een andere Russische diplomaat, van wie de identiteit niet werd bekendgemaakt, is niet langer welkom.

Strengere toelatingseisen
Het parlement 'schort de engagementen op tegenover de parlementaire commissie voor Europees-Russische samenwerking', klinkt het verder. Ook zal de aanvraag van Russische volksvertegenwoordigers die het Europees parlement willen bezoeken strenger worden beoordeeld. Er zal voortaan 'van geval tot geval' worden bekeken of er op die vraag wordt ingegaan.

De maatregelen zullen van kracht blijven zolang Rusland aan zijn zwarte lijst vasthoudt. Het opstellen van die lijst was volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov een reactie op de Westerse sancties tegen Moskou.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden