EU neemt eerste stap richting sancties tegen Hongarije

De Hongaarse premier Viktor Orbán tijdens een persconferentie van de Visegrad-landen vorige week. Beeld AFP
De Hongaarse premier Viktor Orbán tijdens een persconferentie van de Visegrad-landen vorige week.Beeld AFP

Na Polen dreigt ook voor Hongarije een strafprocedure die kan eindigen met verlies van stemrecht in de Europese ministerraad. Een ruime meerderheid van de Commissie voor Openbare Vrijheden van het Europese Parlement wil op voorspraak van Judith Sargentini van GroenLinks dat zo'n strafprocedure er komt.

De commissie voor Openbare Vrijheden stemde gisteren in met de bevindingen van Hongarije-rapporteur Sargentini. Zij deed op verzoek van het parlement maandenlang onderzoek en concludeerde uiteindelijk dat in Hongarije sprake is van een systematische bedreiging van de democratie, de rechtsstaat en fundamentele vrijheden. Om die reden wil zij dat Europa een zogenoemde artikel 7-procedure in werking stelt. Die kan leiden tot zware sancties, zoals het ontnemen van het stemrecht van Hongarije in Europese besluitvorming.

"De Hongaarse regering van Viktor Orbán kreeg de afgelopen jaren veel ruimte om de Hongaarse democratie en rechtsstaat om zeep te helpen", aldus Sargentini. "De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, academische vrijheid, ruimte voor een gezonde open samenleving, persvrijheid: ze zijn allemaal door Orbán onder druk komen te staan. Ondertussen groeit de lijst alsmaar verder." Zo maakt sinds vorige week een verbod op hulp aan vluchtelingen organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch het werken onmogelijk.

Stemming

Na de instemming van de Commissie voor Openbare Vrijheden komt de volgende stap: in september moet het voltallige Europees parlement er over stemmen. Er is dan een twee derde meerderheid nodig om de Europese ministers op te roepen de procedure te beginnen.

Essentieel voor het krijgen van die meerderheid is dat ook leden van de grootste fractie in het Europees Parlement, de christendemocratische EVP, voor stemmen. De partij van Orbán, Fidesz, maakt deel uit van de EVP. Het Nederlandse CDA ook.

Sargentini heeft de afgelopen weken veel commentaar van EVP-collega's in een nieuwe versie van haar rapport verwerkt. CDA-europarlementariër Jeroen Lenaers is het met Sargentini eens. Op Twitter schreef hij: "Er is in Hongarije een bedreiging voor de rechtsstaat ontstaan. Het is ook geen incident meer. De regering in Budapest opereert al jaren op en over de grenzen van de Europese rechtsstaat. Zeer urgent dat dit door lidstaten op de agenda gezet wordt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden