'EU-natuur in Nederland sterk bedreigd'

(Novum) - Twee derde van de dieren en planten in de Europese Natura 2000-gebieden in Nederland lijdt onder matige milieu-, water- en ruimteomstandigheden. Er is een gebrek aan water van goede kwaliteit, waardoor diverse soorten vogels, vlinders en padden worden bedreigd. Dat staat in een woensdag verschenen rapport van het Milieu- en Natuur Planbureau (MNP).

Nederland heeft volgens het MNP grote stukken natuur in de duinen, de laagveenmoerassen en de getijdenwateren die belangrijk zijn voor de diversiteit van de natuur in Europa. Die gebieden vallen daarom onder de bescherming van de Natura 2000, een netwerk van de belangrijkste Europese natuurgebieden waartoe de Europese Unie het initiatief heeft genomen. Deze gebieden moeten voldoen aan de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. In Nederland zijn deze richtlijnen opgenomen in de Natuurbeschermingswet.

Volgens het MNP voldoet twee derde van deze gebieden niet aan de Europese richtlijnen om de diersoorten te beschermen. De grote vuurvlinder, de purperreiger, de velduil, de grote karekiet, de geelbuikpad en de kemphaan worden ernstig bedreigd. De leefgebieden zijn volgens het onderzoek van het MNP niet groot genoeg en te versnipperd. De kwaliteit van de natuur staat verder onder druk door verzuring en vermesting door intensieve veehouderij en verdroging door kunstmatig laag gehouden waterpeilen.

Het adviesbureau van de regering roept het kabinet op te investeren in 'goede beheerplannen' voor de natuurgebieden die onder de Natura 2000 vallen. Het ministerie van Natuur moet daarvoor jaarlijks vijftien tot zestien miljoen investeren, zegt het MNP.

Ondanks het beeld dat het MNP schetst, helpt de bescherming in het kader van Natura 2000 wel, blijkt uit het rapport 'Perspectieven voor de Vogel- en Habitatrichtlijnen in Nederland'. De Vogelbescherming, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Natuur en Milieu noemen dat in een reactie positief. "De druk van buiten de gebieden vermindert en de versnippering neemt af. Hierdoor kunnen bedreigde soorten zoals de lepelaar, de purperreiger en grote stern overleven."

De organisaties zeggen het MNP te steunen in de visie dat er een goed beheerplan opgesteld moet worden. "We vragen het kabinet om het aanwijzingsproces met spoed te voltooien. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor het welbevinden van de mens." Zij wijzen ook op een onderzoek dat de Vrije Universiteit voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vorig jaar heeft uitgevoerd. Daaruit zou blijken dat de Natura 2000-gebieden de economie jaarlijks een bruto bijdrage van 4,5 miljard euro opleveren.

Momenteel is het ministerie van LNV nog bezig zeven Natura 2000-gebieden aan te wijzen in het Waddengebied. Tot nu zijn er 111 gebieden aangewezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden