EU nagelt Nederland aan de schandpaal vanwege 'agressieve belastingplanning'

null Beeld Tom Janssen
Beeld Tom Janssen

De Europese Commissie heeft zeven landen berispt voor hun fiscale beleid, tot woede van België en Luxemburg.

De Europese Commissie heeft Nederland en zes andere EU-landen aan de schandpaal genageld wegens hun fiscale beleid, dat nog steeds belastingontwijking door bedrijven mogelijk maakt. Het is voor het eerst dat Brussel op dit onderwerp zó streng is en hele lidstaten in het beklaagdenbankje zet. Tot nu toe ging het steeds om specifieke aanklachten, zoals de Starbucks-zaak in Nederland.

De andere landen zijn België, Cyprus, Hongarije, Ierland, Luxemburg en Malta. Zij worden beschuldigd van het faciliteren van ‘agressieve belastingplanning’ door bedrijven die steeds op zoek zijn naar de weg van de minste (belasting)weerstand. “Deze praktijken brengen schade toe aan de rechtvaardigheid, ze verhinderen de eerlijke concurrentie in de interne markt en verhogen de rekening voor de Europese belastingbetalers”, zei Eurocommissaris Moscovici (belastingzaken).

Maandag was staatssecretaris Snel van belastingzaken nog op bezoek bij Moscovici om hem in te lichten over de maatregelen van het kabinet-Rutte III tegen belastingontwijking, zoals de stappen tegen brievenbusfirma’s en het verbeteren van de afspraken met multinationals, de zogeheten rulings. “We erkennen dat sommige lidstaten maatregelen hebben genomen om hun fiscaal model aan te passen”, zei Moscovici gisteren. “Maar er blijft nog veel werk te doen.”

De kritiek is onderdeel van een pakket aanbevelingen over het economische beleid van de EU-landen. Dat is een jaarlijks ritueel, waarbij landen wordt gewezen op ‘macro-economische onevenwichtigheden’.

Agressieve belastingplanning

Voor het eerst is daarin ook die ‘agressieve belastingplanning’ meegenomen. “Dat is een probleem dat niet langer draaglijk is”, zei Moscovici. Door de fiscale douceurtjes die de genoemde landen aan multinationals gunnen, zou de EU als geheel jaarlijks 50 tot 70 miljard euro aan belastinginkomsten mislopen.

“De commissie wil niet de indruk wekken dat er alleen buiten de EU problemen zijn met agressieve belastingplanning”, aldus de Franse Eurocommissaris. “Die zijn er ook binnen de EU. Al blijf ik staande houden dat je volgens de internationale standaarden geen belastingparadijzen hebt in de EU. Maar we proberen wel streng te zijn.”

België en Luxemburg reageerden verbolgen. “Ik heb de indruk dat hier met twee maten en twee gewichten wordt gewerkt en dat vooral de kleine landen in het vizier worden genomen”, zei de Belgische minister Van Overtveldt van financiën.

De Luxemburgse premier Bettel was nóg bozer. “Het principe van de EU moet niet zijn om landen tegen elkaar uit te spelen”, zei hij. Nederland hield zich meer op de vlakte. Volgens een woordvoerder van financiën worden de kabinetsplannen voldoende gesteund door de Europese Commissie.

Lees ook: 'In Duitsland is het beeld van Nederland als belastingparadijs ingeslagen als een bom'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden