EU nagelt belastingparadijzen aan de schandpaal

Activisten van Oxfam speelden vandaag rijken op een belastingparadijs, in de buurt van de Europese instituten in Brussel.Beeld AFP

Zeventien belastingparadijzen zijn op een openbare lijst terechtgekomen. Gevolgen heeft dat niet.

De Europese Unie heeft zeventien belastingparadijzen op een zwarte lijst geplaatst omdat ze niet voldoen aan de eisen die de lidstaten stellen op belastinggebied. Volgens de ministers van financiën van de Europese Unie zijn de zeventien landen ‘onwelwillend’ om belastingontduiking tegen te gaan.

De lijst treedt vanaf 1 januari in werking, maar vooralsnog ontbreken specifieke sanctiemaatregelen tegen de landen. Onder de zeventien landen zijn onder meer bekende belastingparadijzen als Panama en Barbados. Opvallend is dat ook Zuid-Korea is opgenomen in de groep van niet-behulpzame landen. Andere bekende belastingparadijzen als Bermuda en de Kaaimaneilanden ontbreken juist.

Naast de zeventien landen zijn er nog eens ruim 40 opgenomen in een andere groep, de zogeheten ‘grijze’ lijst. Dit zijn landen die beloofd hebben hun leven op specifieke punten te verbeteren. Doen zij dit niet, dan worden ze later alsnog op de zwarte lijst opgenomen. Onder andere Aruba en Curaçao krijgen tot 1 januari 2019 de tijd om aan de standaarden van de Europese Unie te voldoen. Sint Maarten heeft uitstel gekregen vanwege de impact die orkaan Irma had op het land.

Druk opvoeren

Eurocommissaris Pierre Moscovici prijst de lidstaten voor het aannemen van de lijst en noemt het een ‘mijlpaal voor transparantie’. Tegelijkertijd roept hij landen op dit vooral te zien als startpunt: de druk op landen om meer te doen tegen belastingontduiking moet de komende tijd verder opgevoerd worden. En landen die op de lijst staan moeten te maken krijgen met strafmaatregelen om te voorkomen dat het blijft bij het publiekelijk aan de schandpaal nagelen. Eerder zei Moscovici al dat de zwarte lijst een wassen neus zal zijn zonder effectieve represailles.

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) is teleurgesteld over de uitkomst. “De lijst steekt schril af bij de politieke verontwaardiging die we elke keer horen na een onthulling over belastingontwijking.” Volgens Tang hebben verschillende lidstaten effectief gelobbyd tegen het opnemen van landen op de lijst. Omdat de selectie is voorbereid in geheime ambtelijke werkgroepen, wordt volgens Tang ook niet duidelijk welke overwegingen eraan ten grondslag liggen. Ook mist Tang enkele landen die lid zijn van de Europese Unie op de lijst: “Er gaat pas echt iets veranderen als we in Europa samenwerken en ook onze eigen belastingparadijzen gaan benoemen.”

Lees ook: Zwarte EU-lijst belastingparadijzen moet er volgende maand liggen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden