Opinie

EU moet beloften aan Palestijnen nakomen

Hebron, 23 september: Palestijnse jongeren op de Westoever gooien stenen naar Israëlische militairen. Beeld afp
Hebron, 23 september: Palestijnse jongeren op de Westoever gooien stenen naar Israëlische militairen.Beeld afp

RENÉ GROTENHUIS   De Palestijnse burgers hebben een hoge prijs betaald voor het falen van de Oslo-akkoorden, stelt René Grotenhuis in een boodschap aan president Peres van Israël.

Zondag begint het officiële vierdaagse bezoek van president Shimon Peres aan Nederland. Het bezoek biedt minister Timmermans (buitenlandse zaken) de kans om Israëls positie in het vredesproces met de Palestijnen aan de orde te stellen.

Het is twintig jaar geleden dat de Oslo-akkoorden werden getekend. Daarin werd de basis gelegd voor een tweestaten-oplossing. Palestina zou als onafhankelijke staat op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook worden gevestigd. Naast Israël.

Sinds die tijd zijn er zeker een half miljoen Israëlische kolonisten in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever bijgekomen. De bezetting gaat gepaard met de afbraak van Palestijnse huizen, gedwongen verplaatsingen, geweld van kolonisten tegen de Palestijnen, fysieke barrières en inbeslagname van vruchtbare landbouwgrond.

Meer dan 15.000 Palestijnse huizen zijn inmiddels platgewalst door de Israëlische bezettingsmacht. Nog eens 4.500 vernielingsorders staan op de rol. Tegelijkertijd met het bericht over de nieuwe vredesonderhandelingen keurde de Israëlische regering de bouw van 3.600 nieuwe nederzettingen goed en vernielde nog eens 36 Palestijnse gebouwen. Dit is geen constructieve houding om het vredesproces nieuw leven in te blazen.

Schrikbarend stil
In 2012 onderstreepte de Europese Unie dat ze alles zou doen om de levensvatbaarheid van een toekomstige tweestaten-oplossing te behouden. Desondanks is het schrikbarend stil in veel Europese hoofdsteden om de daad bij het woord te voegen als Israël nieuwe nederzettingen aankondigt, Palestijnse infrastructuur vernielt of Palestijnse gezinnen gedwongen worden zich te verplaatsen.

Minister Timmermans maakte een paar openingen in het Midden-Oostenbeleid van Nederland. Een van die beloften is het handhaven van transparantie over de herkomst van producten. Nog steeds krijgen producten uit de nederzettingen het etiket 'Made in Israel'. Daarmee worden bewuste consumenten misleid en profiteren Israëlische bedrijven in de nederzettingen ten onrechte van EU-handelsvoordelen.

Het afdwingen van een juiste etikettering is niet meer dan een eerste daad. De minister kan de president uitleggen dat we producten uit Israël zelf graag importeren, maar producten van de bezetting niet. Daarom zou steun door de regering aan de bedrijven Aldi, Hoogvliet en Jumbo die reeds aankondigden zich strikt aan het internationaal recht te houden en geen producten uit de nederzettingen te verkopen een belangrijke stap voorwaarts zijn.

Voorbeeld
Het ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV heeft besloten niet deel te nemen aan een waterzuiveringsproject op de bezette Westoever. Haskoning is tot dit besluit gekomen omdat het project tegen het internationaal recht ingaat. Alle bij de Israëlische bezetting betrokken bedrijven moeten een voorbeeld nemen aan Royal HaskoningDHV en afzien van investeringen in de bezette gebieden. Ook deze boodschap moet Timmermans aan Peres overbrengen.

In 1993 waren de verwachtingen hooggespannen. De balans van twintig jaar Oslo: veel gebroken beloftes. De EU en de lidstaten moeten hun verplichtingen onder het internationaal recht nu naleven. En bovenal geldt dat voor Israël, juist in het belang van zijn eigen toekomst, die staat of valt met duurzame vrede in de regio. Dat moet de boodschap aan president Peres zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden