EU-missie: Regering gewelddadig

Terwijl de parlementsverkiezingen naderen, komen de bekende verhalen van Ethiopië tot ons: hongerende baby's en een dictatoriaal regime. Veel verandert er voorlopig niet.

Van onze redactie buitenland

Sinds 1991 regeert hij al met straffe hand over Ethiopië: premier Meles Zenawi. Eén ding is zeker: ook na de parlementsverkiezingen van zondag zal hij aanblijven, met of zonder de 300 internationale waarnemers.

De Nederlandse ambassadeur Rob Vermaas zei bij de verwelkoming van 100 EU-waarnemers maandag in Addis Abeba dat de Ethiopische democratie ,,nog in de kinderschoenen staat, maar dat de vooruitgang indrukwekkend is''. ,,Met geld van de EU financiert de regeringspartij haar eigen campagne en intimideert zij de boeren'', reageert een naar Nederland gevluchte Ethiopiër.

Hij krijgt gelijk van mensenrechtenorgisatie Human Rights Watch (HRW) die gisteren met een nieuw rapport kwam. Daarin staat dat systematische onderdrukking inwoners van Ethiopië's grootste deelstaat Oromia belemmert om vrij deel te nemen aan de verkiezingen.

In Oromia woont een derde van de 70 miljoen Ethiopiërs. De deelstaat vormt het centrum van de oppositie tegen de regeringspartij, het Revolutionair Democratisch Volksfront EPRDF. Duizenden tegenstanders van de regering zijn volgens HRW onder valse voorwendselen opgepakt.

HRW gaat nog een stap verder. Deze beschuldigt de internationale hulpverleningsgemeenschap ervan mensenrechtenschendingen in Ethiopië te verzwijgen uit angst voor represailles van de regering. Bovendien is Ethiopië een belangrijke bondgenoot van de VS in Afrika en een buffer tegen islamitische terreur uit landen als Soedan en Somalië. De Europese Unie en de Wereldbank zouden tegen de veertig procent van het budget van de regering fourneren. Reden genoeg om voor die hulp ook wat terug te vragen. Eisen op het gebied van democratisering worden wel gesteld maar werpen weinig vruchten af, zoals ook blijkt uit een uitgelekte brief van Ana Gomes, leider van het team van EU-waarnemers van 4 mei: ,,De regering voert een haatcampagne waarbij geweld en intimidatie van tegenstanders niet worden geschuwd.''

Premier Zenawi vergeleek op de staats-tv oppositiepartijen met de Hutu-milities die in 1994 deelnamen aan de genocide in Rwanda en stelde voor hen te verbieden. Gomes vond deze haat-taal veel te ver gaan. Overigens heeft de oppositie in 2000 slechts 14 van de 548 zetels in het parlement 'gekregen'. ,,Ik spreek hier louter voor de notulen'', zei één van hen, dr. Beyene Petros, die opkomt voor de zuidelijke volken, daarover eerder tegen Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden