EU-ministers maken afspraken over CO2

(EPA)

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) en haar collega's uit andere EU-landen beloven dat de EU 80 tot 95 procent minder CO2 zal uitstoten in 2050 vergeleken met 1990.

Ze willen bovendien dat vliegtuigen en schepen wereldwijd gaan meedoen met de beperking van CO2. De ministers hebben dat woensdag bij EU-beraad afgesproken als hun inzet voor de VN-top over klimaat half december in Kopenhagen.

Het resultaat is „voor de poorten van de hel weggesleept”, zei minister Cramer. „Als dat niet was gelukt, had ik mezelf niet in de spiegel durven aankijken. Gelukkig hebben we als milieuministers knopen doorgehakt.”

Bij de VN-klimaattop proberen 190 landen nieuwe afspraken te maken over het klimaat na 2012, als het zogeheten Kyoto-protocol afloopt. De onderhandelingen lopen echter nogal stroef op veel punten. Het lukte de milieuministers woensdag niet een oplossing te vinden voor de CO2-rechten die overblijven als het Kyoto-protocol afloopt. Vooral Oekraïne en Rusland hebben daar nog zo veel van, dat zij zonder moeite nog lange tijd niets aan het milieu zouden hoeven te doen.

Dinsdag hadden ministers van Financiën van de EU-landen ook al geen akkoord bereikt over de klimaathulp aan arme landen. De meeste landen willen zo ver voor de onderhandelingen nog geen bedrag noemen waarmee ze ontwikkelingslanden willen overhalen om mee te doen met de CO2-beperking. Minister Wouter Bos (Financiën) stelde dat een akkoord in Kopenhagen wel aan een zijden draadje komt te hangen.

EU-commissaris Stavros Dimas (Milieu) meent dat het dringend nodig is dat de ministers van de EU-landen snel meer onderhandelen op politiek niveau, omdat er nog weinig tijd is tot de klimaattop begint. „Een internationaal akkoord bereiken is een geweldige politieke uitdaging, maar we zijn nog op het goede spoor.”

De EU-commissaris herhaalde dat de Europese Unie een leidende rol moet spelen bij het klimaatoverleg. „Onze burgers willen dat, evenals onze partners in de rest van de wereld.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden