Update

EU-leiders bereiken voorlopig akkoord met Turkije

Juncker, Davutoglu, Tusk en Schultz bij het Europese overleg met Turkije op maandag. Beeld Afp
Juncker, Davutoglu, Tusk en Schultz bij het Europese overleg met Turkije op maandag.Beeld Afp

Er is een voorlopige deal bereikt tussen de Turkse premier Davutoglu en 28 Europese regeringsleiders, die gisteren in Brussel bij elkaar kwamen om over de vluchtelingencrisis te praten. EU-voorzitter Donald Tusk gaat de voorstellen de komende dagen verder uitwerken.

Mari Meyer en Amber Dujardin

De Turkse premier Davutoglu deed gisteren op de valreep een nieuw voorstel aan de Europese Unie: hij wil niet alleen meer geld om de vluchtelingencrisis aan te pakken, maar ook dat Turken sneller zonder visum naar Europa kunnen reizen en dat de gesprekken over EU-toetreding een extra impuls krijgen. Het tegenbod? Turkije neemt tijdelijk alle migranten terug die vanaf hun kust de oversteek maken naar Europa.

Turkije wil een verdubbeling van de Europese steun voor het indammen van de vluchtelingenstroom richting Europa, van drie naar zes miljard euro. De visaversoepeling zou al in juni (in plaats van oktober) in moeten gaan als Turkije aan de voorwaarden voldoet.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei gisteren na de top dat de EU-leiders de 'belangrijkste punten' van de plannen van Turkije ondersteunen. Tusk gaat de voorstellen samen met de Turken verder uitwerken voor de volgende top, die eind volgende week op de agenda staat.

Oversteek ontmoedigen
In ruil voor die eisen biedt Turkije aan dat het voorlopig alle migranten terugneemt die de oversteek naar Europa maken. Voor elke Syriër die zich tussen de teruggestuurde migranten bevindt, zou één geregistreerde en erkende Syrische vluchteling vanuit Turkije worden overgebracht naar Europa. Economische migranten en andere asielzoekers moeten in Turkije blijven. De onderliggende boodschap: het heeft geen zin om de oversteek te maken, want alle vluchtelingen worden toch weer afgeleverd aan Turkije.

Angela Merkel, Ahmed Davutoglu en Mark Rutte, zondagavond bij het vooroverleg tussen Europa en Turkije. Beeld Anp
Angela Merkel, Ahmed Davutoglu en Mark Rutte, zondagavond bij het vooroverleg tussen Europa en Turkije.Beeld Anp

Moeizaam
Het overleg in Brussel duurde gisteren de hele dag en verliep bij tijden uiterst moeizaam: eerst stond alleen een lunchoverleg op de planning, daar werd later een diner aan vastgeplakt. Dat diner werd uiteindelijk geschrapt.

Hongarije keerde zich tijdens de onderhandelingen al tegen het plan om vluchtelingen op te nemen die in Turkse kampen verblijven, zo zei een woordvoerder van de Hongaarse premier Viktor Orban. De afwijzing van deze 'luchtbrug' symboliseert de verdeeldheid in Europa in de aanpak van de aanhoudende vluchtelingenstroom.

Onaantrekkelijke oversteek
Premier Rutte noemt de deal met Turkije 'zeer kansrijk'. De oversteek van Turkije naar Europa wordt volgens hem buitengewoon onaantrekkelijk voor migranten als de nieuwe afspraken in werking treden, zei hij tijdens een persconferentie na afloop van de top.

Rutte denkt dat 'mensensmokkelaars binnen twee of drie weken een ander vak moeten zoeken' als dit eenmaal werkt. In combinatie met het afsluiten van de migratieroute over de Balkan kan de verwachte 'voorjaarspiek' vanuit Turkije uitblijven, verwacht de premier.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden