Update

EU-leiders bereiken moeizaam akkoord over migratiecentra

Premier Mark Rutte na afloop van het EU-beraad over de Europese migratiecentra in Brussel. Beeld AFP
Premier Mark Rutte na afloop van het EU-beraad over de Europese migratiecentra in Brussel.Beeld AFP

Na urenlange onderhandelingen hebben de 28 EU-leiders vannacht in Brussel een akkoord bereikt over het migratiebeleid.

Redactie

Er komen op korte termijn gesloten opvangcentra in Zuid-Europa voor nieuwe bootvluchtelingen. Op de langere termijn hopen de leiders ook buiten de EU 'gecontroleerde' centra te kunnen opzetten waar onderschepte bootvluchtelingen naartoe worden gebracht.

In de centra wordt bepaald welke vluchtelingen recht hebben op asiel en welke niet. Daarover moet sneller uitsluitsel zijn dan nu vaak het geval is. De 'rechtmatige' asielzoekers worden over de EU verspreid. Hoe dat gebeurt moet volgens Rutte nog worden uitgewerkt. Met landen buiten de EU zouden dezelfde soort afspraken over de opvang van vluchtelingen kunnen worden gemaakt als met Turkije, zei hij.

"Het goede nieuws is dat er overeenstemming is. Ik ga niet zeggen dat nu het hele vraagstuk is opgelost maar we hebben wel een grote stap gezet", aldus de premier na afloop van de bijeenkomst. "Alles was ingewikkeld."

Italië

De Italiaanse premier Giuseppe Conte eiste concrete maatregelen om het land zo snel mogelijk te ontlasten van de migratiedruk. Hij dreigde de slotconclusies van de top, ook over alle andere onderwerpen, niet te ondertekenen zonder resultaat. Na afloop zei hij "tevreden" te zijn met de afspraken, maar ook dat zijn regering nog moet besluiten of er op Italiaanse bodem gesloten opvangcentra komen.

Italië wil ook aanpassing van de Dublin-regels die bepalen dat een migrant een asielverzoek moet indienen in het land van aankomst. "Daar gaat Oostenrijk nu verder aan werken", aldus Rutte. Oostenrijk neemt zondag het tijdelijke EU-voorzitterschap over.

De 28 landen kwamen ook overeen de Europese grens- en kustwacht Frontex snel uit te breiden om de buitengrenzen te versterken en hulporganisaties "te beschermen tegen de praktijken van mensensmokkelaars". Rutte lichtte dat niet toe.

Volgens bondskanselier Angela Merkel waren de onderhandelingen "intensief". Ze staat in Duitsland onder druk om een einde te maken aan de stromen migranten die niet in het aankomstland blijven en door naar Duitsland reizen. In de slotconclusies is opgenomen dat de lidstaten 'alle juridische en administratieve maatregelen moeten treffen om dat te voorkomen'.

Russische sancties

De leiders van de 28 EU-landen hebben daarnaast unaniem besloten de economische sancties tegen Rusland met zes maanden te verlengen. De strafmaatregelen werden vier jaar geleden ingesteld vanwege de steun van Moskou aan pro-Russische rebellen in Oekraïne en de inlijving van de Krim. Ze zouden op 31 juli aflopen. De sancties zijn door Europa gekoppeld aan het vredesplan van Minsk. Aangezien Rusland dat niet naleeft, komt de verlenging niet onverwacht.

Conte had vooraf wel bezwaar gemaakt tegen het "automatisme'' van het laten doorlopen van de maatregelen. Die houden in dat een aantal Russische energiebedrijven, defensieondernemingen en banken geen toegang heeft tot de Europese kapitaalmarkt. Verder gelden beperkingen voor de export van technologisch gevoelige goederen.

Lees ook:

GroenLinks-senator Tineke Strik: Migratiedeals kunnen een averechts effect hebben

In ruil voor geld of handelsvoordelen beweegt Brussel landen buiten Europa om hun grenzen te sluiten en migranten over te nemen. Met alle risico's van dien, zegt migratie-expert en GroenLinks-Eerste Kamerlid Tineke Strik.

Onderzoekers: Vluchtelingen zijn geen economische last, integendeel

Migranten en asielzoekers zijn geen last maar een lust: ze doen een economie groeien. Dat concluderen Franse onderzoekers op basis van macro-economische gegevens van vijftien West-Europese landen, waaronder Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden