EU-landen worstelen met grenscontroles

Wie houdt er toezicht op landen die tijdelijke controles instellen?

LEONOOR KUIJK | BRUSSEL

De EU-landen zijn het erover eens dat landen binnen het Schengengebied niet zomaar zelf grenscontroles moeten instellen. Het kan tot een kettingreactie leiden als landen elkaars immigratie- en politiedienst niet vertrouwen. Maar over wie wel over het sluiten van grenzen beslist, zijn de landen het nog niet eens.

Een extra vergadering in Brussel over dit onderwerp stond gisteren onverwachts in het teken van een beslissing van Denemarken, een dag eerder. De Deense regering kondigde aan het grensverkeer strenger te gaan controleren om zo criminelen op te sporen. De Deense minister van immigratie Sören Pind zag zich in Brussel genoodzaakt zijn EU-collega's te zeggen dat Denemarken zich heus aan de afspraken voor vrij verkeer van personen zal houden. De Europese Commissie zoekt uit of Denemarken woord houdt.

De timing van de Deense aankondiging kon niet ongemakkelijker, aangezien de vergadering in Brussel mede werd gehouden omdat Frankrijk twee maanden geleden onverwacht zijn grenzen sloot voor Tunesische vluchtelingen vanuit Italië. Frankrijk zelf gaf aan zich er ongemakkelijk bij te voelen, maar ertoe gedwongen te zijn omdat het een grote instroom van illegalen verwachtte. "Vrij reizen is het grootste geschenk dat de Europese Unie de burger heeft gegeven", zei Eurocommissaris Malmström (binnenlandse zaken) gisteren in Brussel. Aan de principes van Schengen moeten we echt niet tornen."

Zover willen de EU-ministers nog wel met Malmström meegaan. Ook zijn ze het met haar eens dat de voorwaarden waaronder landen tijdelijke grenscontroles binnen het Schengengebied mogen doorvoeren, verduidelijkt moeten worden. Maar wie houdt daar dan toezicht op?

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, wil dat toezicht zelf ter hand nemen. Maar de Franse minister van binnenlandse zaken Guéant zei dat hij er meer in ziet dat de landen 'van tijd tot tijd bij elkaar komen en gezamenlijk goedkeuren dat een van hen grenscontroles instelt'.

Malmström ziet daar niets in. Ze maakte eerder een vergelijking met de eurocrisis. De lidstaten spraken bij de introductie van de euro af dat ze elkaar aan de afspraken zouden houden. Dat is niet goed afgelopen. De landen waren niet streng genoeg en gunden elkaar uitzonderingen. Bij het uitbreken van de financiële crisis vroegen de lidstaten alsnog of de Europese Commissie voortaan wil optreden als onpartijdig scheidsrechter.

Ook het Europees Parlement moet zich nog uitspreken over het toezicht op de uitvoer van de Schengenafspraken. Tijdens een EU-top over immigratie op 24 juni willen de landen een definitief besluit nemen.

Leers: Vijftien tot twintig Libiërs welkom
Nederland is bereid vijftien tot twintig vluchtelingen uit Libië over te nemen van het overbelaste Malta. Minister Leers van immigratie heeft dat gisteren zijn Europese collega's toegezegd. Het aantal valt binnen het quotum van jaarlijks vijfhonderd vluchtelingen dat Nederland toch al opneemt - vluchtelingen die in de kampen van de UNHCR zitten, het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties. Wanneer vluchtelingen daar soms jaren zitten en er geen kans op is dat zij kunnen terugkeren naar hun eigen land, worden ze volgens afspraak verdeeld over veilige landen over de hele wereld. Eerder had Nederland in het kader van deze regeling al aangegeven veertig vluchtelingen uit Libië over te nemen. Het Nederlandse jaarquotum van 500 op te nemen UNHCR-vluchtelingen is met de vijftien tot twintig vluchtelingen van Malta gehaald. Mochten er nog meer vluchtelingen uit Noord-Afrika onderdak nodig hebben, dan 'zien we wel', aldus Leers. Hij vindt dat Nederland solidair genoeg is omdat Nederland relatief al veel asielzoekers heeft.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden