EU-landen bereiken akkoord Nabucco-lijn

De voorzitter van de Europese Commissie(L), Jose Manuel Barosso en de regeringsleiders tijdens het overleg over de Nabucco-lijn. (AFP) Beeld
De voorzitter van de Europese Commissie(L), Jose Manuel Barosso en de regeringsleiders tijdens het overleg over de Nabucco-lijn. (AFP)

Turkije en vier andere EU-landen hebben vandaag ingestemd met de route van de gasleiding Nabucco. De leiding is nodig om West-Europa minder afhankelijk te maken van Rusland.

Van onze internetredactie

De Nabucco-lijn zorgt niet voor totale onafhankelijkheid, de lijn zal zelfs deels gevoed worden met Russisch gas, maar moet wel zorgen voor diversiteit van het aanbod in Europa.

De regeringsleiders van Turkije, Oostenrijk, Bulgarije, Roemenië en Hongarije tekenden vandaag een overeenkomst dat de gasleiding over hun grondgebied mag lopen.

De leiding kan gas toevoeren naar Europa via Turkije vanuit landen als Georgië, Irak en Syrië. De buis van 3.300 kilometer kan 31 miljard kubieke meter gas per jaar naar Europa brengen: goed voor vijf procent van het Europese gasverbruik over tien jaar.

Rusland zorgt voor zo’n 25 procent en tachtig procent daarvan gaat door Oekraïense leidingen. Diversiteit van het aanbod moet ervoor zorgen dat Europa niet meer wordt getroffen door een gascrisis zoals in januari van dit jaar. Toen werd de aanvoer vanuit Ukraïne compleet gestopt door onenigheid over de prijzen. Toch lijkt ook Nabucco hier weinig tegen te kunnen doen, omdat zijn aandeel slechts vijf procent is van het totale vebruik in Europa.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden