EU-landen alarmeren elkaar over falende artsen

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Beeld anp

Als een arts een beroepsverbod of een andere maatregel krijgt opgelegd, gaan de EU-landen elkaar daar vanaf 2015 van op de hoogte brengen. Het waarschuwingsmechanisme geldt voor artsen en alle andere medische beroepen, zo verklaarde minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag na beraad in Vilnius met haar Europese collega's.

Vooruitlopend op 2015 gaan de autoriteiten in een kleinere groep landen (naast Nederland ook bijvoorbeeld Luxemburg, Engeland, Zweden) elkaar meteen informeren over maatregelen die zijn genomen tegen medisch beroepsbeoefenaren. Ook met Duitsland, België en Frankrijk zijn afspraken gemaakt. De nauwere samenwerking moet voorkomen dat artsen als de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur die in eigen land hun werk niet meer mogen uitoefenen, uitwijken naar een ander EU-land.

Medische prutsers
Schippers is al 2 jaar bezig om een Europese zwarte lijst van disfunctionerende artsen vorm te geven. Het is de bedoeling dat alle maatregelen tegen 'medische prutsers' uiteindelijk zoveel mogelijk openbaar zijn voor bijvoorbeeld patiënten die meer willen weten over hun behandelaar. Op de Nederlandse internetpagina van het zogeheten BIG-register wordt al doorverwezen naar vergelijkbare informatie uit Engeland, Noorwegen en Denemarken.

Minister Schippers is blij met de voortgang: 'Het is een doorbraak dat we in Europa nu niet alleen meer elkaars kwalificaties erkennen, maar dat we nu ook snel op de hoogte zijn van elkaars sancties.' De volgende stappen zijn erkenning van elkaars sancties en maatregelen en transparantie ervan. Want: 'Dat is belangrijk om Europa geen 'safe haven' voor medische prutsers te laten zijn. We hebben goede voortgang gemaakt, maar er is nog wel een lange weg te gaan.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden