EU laat veiling CO -rechten los

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Het recht op het uitstoten van broeikasgassen zou binnen de Europese Unie worden geveild. Maar bij nader inzien wil de EU dat recht nu gratis maken. „De markt lost niet alles op.”

Gijs Moes

Het veilen van emissierechten van CO2 aan de Europese industrie gaat op de helling. Duitsland en andere tegenstanders kleden het systeem zodanig uit dat bedrijven bijna niets hoeven te betalen voor het recht om broeikasgas uit te stoten.

Betrokkenen bij de onderhandelingen in Brussel over het nieuwe klimaatplan zien de posities van de EU-lidstaten verschuiven. Onder druk van de economische crisis lijkt Duitsland, dat de industrie wil beschermen, zijn zin te krijgen. EU-voorzitter Frankrijk gaat daarin mee.

Ook Nederland, dat zich altijd sterk heeft gemaakt voor het veilen, is bereid tot concessies. Dan moet de doelstelling van de klimaatplannen – een reductie van de uitstoot in 2020 met 20 procent – maar op een andere manier gehaald worden.

Het veilen van emissierechten is bedoeld om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Het moet bedrijven aanzetten om schoner te produceren – dan hoeven ze minder rechten te kopen. De industrie moet vanaf 2013 meedoen aan de emissiehandel. Nu geldt die alleen voor de elektriciteitssector.

Duitsland, gesteund door Italië en Oost-Europese lidstaten, wil de emissierechten voor de industrie zoveel mogelijk gratis uitdelen. Zij vrezen dat Europese bedrijven anders weggeconcurreerd worden door ondernemingen in China, Rusland of de Verenigde Staten, die geen emissiehandel kennen.

„Het ziet er inderdaad naar uit dat het systeem zo wordt uitgekleed dat bijna iedereen gratis rechten krijgt”, zegt Europarlementariër Dorette Corbey (PvdA), die betrokken is bij de onderhandelingen over het pakket. „Dat is een ernstige verzwakking van het systeem.”

Het bereiken van de milieudoelen wordt ’boterzacht’, volgens Corbey. „En de stimulans om nieuwe, schone technologieën te ontwikkelen, wordt veel minder.” Volgens betrokkenen is het veilingsysteem het meest efficiënt, omdat dan de markt een prijs bepaalt voor CO2-uitstoot.

Lambert van Nistelrooij, Europarlementariër voor het CDA, is juist blij met de verschuiving. Hij vindt dat het behoud van banen voorgaat. Bovendien gelooft hij in bindende afspraken tussen bedrijven over het terugdringen van de CO2-uitstoot. „De markt lost niet alles op.” Het veilen en vervolgens verhandelen van emissierechten leidt volgens hem tot „zinloos rondpompen van geld.”

De Europese regeringsleiders moeten aan het eind van deze week knopen doorhakken over het klimaatpakket. Door zelf strenge regels in te voeren, hoopt de EU ook de rest van de wereld mee te krijgen. Op een internationale conferentie volgend jaar in Kopenhagen, moet een vervolg komen op het Verdrag van Kyoto, dat in 2012 afloopt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden